– Jeg vil jobbe full stilling og ha en inntekt som tilsvarer full stilling. Det går ikke med dagens regler. Enten bryter jeg Hovedtariffavtalen (HTV) eller så bryter jeg arbeidsmiljøloven (AML), sukker Hanssen. Både som arbeidstaker og plasstillitsvalgt for Fagforbundet er hun fortvilet over situasjonen.
– Noen må ta tak i dette problemet. Det er mange av oss som jobber som hvilende nattevakt utover hele landet.
Låst situasjon
Hanssen jobbet i nesten full stilling som hvilende nattevakt i Røyskatten bofellesskap i Lunner kommune. Det ga nesten 100 prosent lønn. De aktive timene fikk hun full betalt. I de sovende timene fikk hun betalt en tredjedel, slik som hovedtariffavtalen (HTV) bestemmer.
Alt var såre vel til den nye arbeidsmiljøloven fra 2006 virkelig begynte å trå i kraft.
Da begynte de to regelverkene å slå ut Hanssens ønske om å jobbe og tjene full stilling. Hun har i mange år jobbet for å få en større stillingsprosent. Nå har hun endelig nådd opp i en stillingsbrøk på 93,6 prosent. Men så kom reglene i arbeidsmiljøloven (AML) og sørger for at hun ikke kan tjene mer enn 86,4 prosent.
Umoralsk av arbeidsgiver
Det er et arbeidsmoralsk spørsmål mener Arne Sveen som er leder for Fagforbundets kompetansesenter Østlandet. Han oppfordrer arbeidsgiverne til å endre arbeidstiden og betale for tiden folk er på jobb.
– Ledelsen og administrasjonen i kommunene må føle på sin egen samvittighet om de mener at det er riktig at de lager arbeidstider der folk må være på jobb, men bare får betalt for en tredjedel av tiden. Særlig når antallet timer kommer i konflikt med arbeidsmiljøloven på en slik måte at de faktisk ikke kan tjene 100 prosent lønn.
Saken er tatt opp i tariffoppgjøret flere ganger uten at partene har funnet fram til en løsning.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
Anita Arntzen