JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke lov å tjene full lønn

I skvis mellom hovedtariffavtalen og arbeidsmiljøloven sitter hjelpepleier og alenemor Anne Cathrine Hanssen. Regelkræsj gjør at hun ikke får tjene full lønn.

2008040715053020131216041933

– Jeg vil jobbe full stilling og ha en inntekt som tilsvarer full stilling. Det går ikke med dagens regler. Enten bryter jeg Hovedtariffavtalen (HTV) eller så bryter jeg arbeidsmiljøloven (AML), sukker Hanssen. Både som arbeidstaker og plasstillitsvalgt for Fagforbundet er hun fortvilet over situasjonen.

– Noen må ta tak i dette problemet. Det er mange av oss som jobber som hvilende nattevakt utover hele landet.

Låst situasjon

Hanssen jobbet i nesten full stilling som hvilende nattevakt i Røyskatten bofellesskap i Lunner kommune. Det ga nesten 100 prosent lønn. De aktive timene fikk hun full betalt. I de sovende timene fikk hun betalt en tredjedel, slik som hovedtariffavtalen (HTV) bestemmer.

Alt var såre vel til den nye arbeidsmiljøloven fra 2006 virkelig begynte å trå i kraft.

Da begynte de to regelverkene å slå ut Hanssens ønske om å jobbe og tjene full stilling. Hun har i mange år jobbet for å få en større stillingsprosent. Nå har hun endelig nådd opp i en stillingsbrøk på 93,6 prosent. Men så kom reglene i arbeidsmiljøloven (AML) og sørger for at hun ikke kan tjene mer enn 86,4 prosent.

Umoralsk av arbeidsgiver

Det er et arbeidsmoralsk spørsmål mener Arne Sveen som er leder for Fagforbundets kompetansesenter Østlandet. Han oppfordrer arbeidsgiverne til å endre arbeidstiden og betale for tiden folk er på jobb.

– Ledelsen og administrasjonen i kommunene må føle på sin egen samvittighet om de mener at det er riktig at de lager arbeidstider der folk må være på jobb, men bare får betalt for en tredjedel av tiden. Særlig når antallet timer kommer i konflikt med arbeidsmiljøloven på en slik måte at de faktisk ikke kan tjene 100 prosent lønn.

Saken er tatt opp i tariffoppgjøret flere ganger uten at partene har funnet fram til en løsning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy