– Jeg vil jobbe full stilling og ha en inntekt som tilsvarer full stilling. Det går ikke med dagens regler. Enten bryter jeg Hovedtariffavtalen (HTV) eller så bryter jeg arbeidsmiljøloven (AML), sukker Hanssen. Både som arbeidstaker og plasstillitsvalgt for Fagforbundet er hun fortvilet over situasjonen.
– Noen må ta tak i dette problemet. Det er mange av oss som jobber som hvilende nattevakt utover hele landet.
Låst situasjon
Hanssen jobbet i nesten full stilling som hvilende nattevakt i Røyskatten bofellesskap i Lunner kommune. Det ga nesten 100 prosent lønn. De aktive timene fikk hun full betalt. I de sovende timene fikk hun betalt en tredjedel, slik som hovedtariffavtalen (HTV) bestemmer.
Alt var såre vel til den nye arbeidsmiljøloven fra 2006 virkelig begynte å trå i kraft.
Da begynte de to regelverkene å slå ut Hanssens ønske om å jobbe og tjene full stilling. Hun har i mange år jobbet for å få en større stillingsprosent. Nå har hun endelig nådd opp i en stillingsbrøk på 93,6 prosent. Men så kom reglene i arbeidsmiljøloven (AML) og sørger for at hun ikke kan tjene mer enn 86,4 prosent.
Umoralsk av arbeidsgiver
Det er et arbeidsmoralsk spørsmål mener Arne Sveen som er leder for Fagforbundets kompetansesenter Østlandet. Han oppfordrer arbeidsgiverne til å endre arbeidstiden og betale for tiden folk er på jobb.
– Ledelsen og administrasjonen i kommunene må føle på sin egen samvittighet om de mener at det er riktig at de lager arbeidstider der folk må være på jobb, men bare får betalt for en tredjedel av tiden. Særlig når antallet timer kommer i konflikt med arbeidsmiljøloven på en slik måte at de faktisk ikke kan tjene 100 prosent lønn.
Saken er tatt opp i tariffoppgjøret flere ganger uten at partene har funnet fram til en løsning.
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Colourbox.com
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg