JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehusansatte i streik fra 1. april

Fagforbundet har varslet plassoppsigelse for 824 medlemmer ved hovedstadssykehusene for å støtte pasientmedarbeiderne ved Sentrum Røntgeninstitutt som streiker for tariffavtale.

2008031211251020131216042027

Fra 1. april kan helsesekretærer, kokker, hjelpepleiere, servicemedarbeidere og konsulenter ved Aker, Ullevål og A-hus være i sympatistreik med pasientmedarbeidere ved Sentrum Røntgeninstitutt (SRI) som har vært i streik for å oppnå tariffavtale siden 15. februar.

Får betydning

– En stor sympatiaksjon ved sykehusene kan få betydning for den pågående konflikten. Sympatistreiken settes i verk fordi de tre sykehusene ikke offentlig har erklært at de vil avstå fra å henvise pasienter til Sentrum Røntgen så lenge lovlig streik pågår, sier Fagforbundsadvokat Hans Christian Monsen til Fagbladet. I går ble det kjent at ansatte i renovasjonsselskapet Retura ikke vil hente søppel fra Sentrum røntgeninstitutt i Trondheim fra 25. mars - med mindre bedriften innfrir kravene om tariffavtale.

Spekter varslet

I et forhandlingsmøte i går ettermiddag den 11. mars ble det holdt forhandlingsmøte mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og LO Stat. Grunnen er at LO Stat ønsket å varsle sympatistreik ved flere helseforetak til støtte for den pågående konflikten om tariffavtale ved Sentrum Røntgeninstitutt.

Tre ukers frist

Det er frist på tre uker ved sympatistreik i privat sektor. Derfor blir aksjon satt i verk fra 1. april. Aksjonen er varslet til å omfatte 235 organiserte blant Fagforbundets medlemmer ved Aker Universitetssykehus HF, 258 organiserte ved Ullevål Universitetssykehus HF og 327 organiserte ved Akershus Universitetssykehus. Fagforbundsadvokat Hans Christian Monsen opplyser at antall organiserte som det er varslet plassoppsigelse for, er en ytre ramme. Fagforbundet har anledning til å justere antallet og eventuelt begrense uttaket fram til 4 dager før sympatistreik settes i verk.

– Ikke fare for liv og helse

Fagforbundet vil nøye gjennomgå navnelister og forsikre seg om at det vil bli lagt press på arbeidsgiver for å slutte å bruke SRI, samtidig som aksjonen ikke skal gå ut over liv og helse. Det er ikke varslet sympatistreik ved Rikshospitalet, fordi dette helseforetaket ikke benytter Sentrum Røntgeninstitutt.

– Sykehusene har et valg

De tre sykehusene som har fått varsel om plassoppsigelser har fremdeles tid til å avgi erklæring om at de ikke vil benytte SRI så lenge konflikt pågår. Dersom det skjer, kan vi trekke plassoppsigelsene for dem. De får valget. Så lenge de ikke vil avstå fra å bruke SRI mens de er i streik med oss, er de ikke lenger nøytrale i konflikten, mener Fagforbundsadvokat Hans Christian Monsen.

----------

EMNEORD: Sentrum røntgen-streik08

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy