JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Fagbevegelsen er bondefanget

Stortingsvalget neste år er allerede et tema som engasjerer medlemmene i Fagforbundets landsstyre sterkt.

2008031313000920131216042108

Jan Davidsen, leder i Fagforbundet, sa i sin åpningstale til landsstyret i går at en valgseier i 2009 er et viktig mål for fagbevegelsen. – Ja, vi skal vinne valget, men det må være på et politisk grunnlag, sa Britt Ås, nestleder i Fagforbundet Troms, i debatten som fulgte. Ås mener situasjonen er vanskelig: – Jeg føler vi er bondefanget ved neste stortingsvalg. Lojaliteten hemmer fagbevegelsen. For alternativet til den rødgrønne regjeringen er så mye verre for oss. Og de rødgrønne politikerne vet at vi ikke har noe alternativ. –

Løftebrudd

– Også lederen i Fagforbundet Troms, Sylvi Nergård, trakk fram et par eksempler fra Tromsø for å illustrere fagbevegelsens dilemma. – Vi spurte politikerne forut for forrige kommunevalg om de ville beholde det kommunale busselskapet. Det svarte de klart bekreftende på. Fagforbundet og resten av den lokale fagbevegelsen hjalp de rødgrønne fram til seier. Men det første de gjorde etter at de hadde fått flertall i kommunestyret, var å privatisere busselskapet, sa Nergård.

Kvalitetskommunen Tromsø

Et annet eksempel på løftebrudd var opprettelsen av bestiller-utførerkontor. – Før valget sa de rødgrønne partiene klart ifra at de ikke ville opprette et bestiller-utførerkontor i kommunen. Og vi kan kanskje ikke beskylde dem for løftebrudd. For nå vil de ikke opprette ett, men to slike kontorer, sa Nergård sarkastisk. Fagforbundets leder i Troms kunne også opplyse om at varaordfører Gunnhild Johansen (SV), som var tidligere nestleder i Kommuneforbundet, nå går foran i opprettelsen av bestiller-urførerkontorene i kommunen. Johansen er også leder av prosjektgruppa for Tromsø som kvalitetskommune.

Et stykke på vei

Steinar Molvik, Fagforbundet Nordland, understreket at alternativet til en rødgrønn regjering ikke er bedre. – Vår oppgave er å gjøre arbeiderbevegelsens partier bedre. Mitt råd foran neste stortingsvalg går ikke til oss, men til regjeringa: Bruk tida fram til neste valg usedvanlig godt. Så kan vi ha et håp om å vinne stortingsvalget. Jan Davidsen avrundet debatten ved å påpeke at forventningene til den rødgrønne regjeringa hadde vært store. – Og mange av løftene er innfridd. Vi kan ikke vinne neste valg på at de andre er mye verre, men ved å vise at vårt alternativ er så mye bedre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy