Jan Davidsen, leder i Fagforbundet, sa i sin åpningstale til landsstyret i går at en valgseier i 2009 er et viktig mål for fagbevegelsen. – Ja, vi skal vinne valget, men det må være på et politisk grunnlag, sa Britt Ås, nestleder i Fagforbundet Troms, i debatten som fulgte. Ås mener situasjonen er vanskelig: – Jeg føler vi er bondefanget ved neste stortingsvalg. Lojaliteten hemmer fagbevegelsen. For alternativet til den rødgrønne regjeringen er så mye verre for oss. Og de rødgrønne politikerne vet at vi ikke har noe alternativ. –
Løftebrudd
– Også lederen i Fagforbundet Troms, Sylvi Nergård, trakk fram et par eksempler fra Tromsø for å illustrere fagbevegelsens dilemma. – Vi spurte politikerne forut for forrige kommunevalg om de ville beholde det kommunale busselskapet. Det svarte de klart bekreftende på. Fagforbundet og resten av den lokale fagbevegelsen hjalp de rødgrønne fram til seier. Men det første de gjorde etter at de hadde fått flertall i kommunestyret, var å privatisere busselskapet, sa Nergård.
Kvalitetskommunen Tromsø
Et annet eksempel på løftebrudd var opprettelsen av bestiller-utførerkontor. – Før valget sa de rødgrønne partiene klart ifra at de ikke ville opprette et bestiller-utførerkontor i kommunen. Og vi kan kanskje ikke beskylde dem for løftebrudd. For nå vil de ikke opprette ett, men to slike kontorer, sa Nergård sarkastisk. Fagforbundets leder i Troms kunne også opplyse om at varaordfører Gunnhild Johansen (SV), som var tidligere nestleder i Kommuneforbundet, nå går foran i opprettelsen av bestiller-urførerkontorene i kommunen. Johansen er også leder av prosjektgruppa for Tromsø som kvalitetskommune.
Et stykke på vei
Steinar Molvik, Fagforbundet Nordland, understreket at alternativet til en rødgrønn regjering ikke er bedre. – Vår oppgave er å gjøre arbeiderbevegelsens partier bedre. Mitt råd foran neste stortingsvalg går ikke til oss, men til regjeringa: Bruk tida fram til neste valg usedvanlig godt. Så kan vi ha et håp om å vinne stortingsvalget. Jan Davidsen avrundet debatten ved å påpeke at forventningene til den rødgrønne regjeringa hadde vært store. – Og mange av løftene er innfridd. Vi kan ikke vinne neste valg på at de andre er mye verre, men ved å vise at vårt alternativ er så mye bedre.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen