JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer etikk, takk

Med godt skal ondt fordrives. Nå oppfordres kommunale ledere og ansatte til å børste støvet av sine etiske retningslinjer. Ved gjennomgående debatt, åpenhet og bevisstgjøring rundt etikk, kan man bekjempe korrupsjon og ukultur på arbeidsplassen.

2008032813372920131216042732

– Det er ikke lett å være lovlydig i kommunen, slo rådmann i Bærum kommune, Elisabeth Enger, fast under arbeidsmiljøkonferansen som ble avholdt i Molde denne uka. Etter at en større korrupsjonssak i Bærums eiendomsforvaltning ble avdekket i 2006, har kommunen måttet foreta en omfattende gjennomgang av egne etiske retningslinjer og praksis.

Må bevisstgjøres

Engers beskjed til de 340 konferansedeltakerne var klar: Kommunene må ikke bare bli flinkere på internkontroll for å unngå at lover og regler brytes. Både ansatte og ledelse må bli enige om og forholde seg til klare, forutsigbare standarder for hva som er etisk akseptabel oppførsel. Kan man som kommunal leder ha ”svart” vaskehjelp, eller ta med seg ei ekstra flaske vin gjennom tollen? Svaret er nei, mener Elisabeth Enger, samtidig som hun understreker at det ikke finnes noen fasit på etisk oppførsel.

– Det viktige er at vi må ha en åpenhet og bevissthet om at det finnes etiske dilemmaer, samt en kultur for å ta disse opp til debatt. Vi må lære oss å spørre og diskutere hva man skal gjøre i en gitt situasjon, sier Enger.

Ønsker jevnt fokus

Tillitsvalgte fra Fagforbundet i Halsa, Sunndal og Kristiansund mener at det har blitt mer fokus på etikk i kommunene de seinere åra, mye på grunn av skandaleoppslag i media om korrupsjon.

Eli Furnes Fjærli fra Halsa synes at temaet etikk i for stor grad bare settes på dagsorden dersom temaet får økt mediefokus eller det oppstår en uheldig situasjon i kommunen:

– Vi har hatt etiske retningslinjer i mange år, men de ligger der bare for å tas opp av og til. Det har vært noe større fokus på dette i det siste, ettersom vi er inne i en omstillingsprosess, forteller hun.

Sissel Bjørnhjell, tillitsvalgt i Fagforbundet i Sunndal, opplever derimot at den etiske refleksjonen og debatten har vært relativt god i hennes hjemkommune:

– Vi har tatt etikkdebatten helt ned i avdelingene, og temaet diskuteres nå blant annet på personalmøter, sier hun. Bjørnhjell tror bevissthet og åpenhet om etiske kjøreregler kan være viktig som et forebyggende tiltak mot økonomisk kriminalitet og ukultur.

Et ressursspørsmål

De tillitsvalgte opplever at knapphet på ressurser i kommunene kan gå på bekostning av etikken. Krav om effektivitet og kostnadsbesparelse gjør de etiske avveiningene vanskeligere, samtidig som det blir mer krevende å finne tid og rom for den nødvendige bevisstgjøringen rundt etiske spørsmål.

– Når skal vi rekke å diskutere dette? Etikk er dessuten ikke noe vi bare kan diskutere ”nederst,” her må også lederne og politikerne på banen. Selv om problemstillingene ofte er forskjellig i de ulike leddene i en organisasjon, må hver enkelt enhet bestrebe seg på å skape en kultur der det er rom for å lufte og diskutere de etiske dilemmaene vi kommer opp i i hverdagen, uttaler Eli Furnes Fjærli.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy