Nyttig nytelse
Gode sanseopplevelser er fremfor alt godt. Nettopp derfor kan farger, lyder og dufter være helsebringende.
Varme, varmende toner stiger opp i kroppen og i rommet. Hun ligger i vannsenga og kjenner på den duvende varmen og den rolige musikken. Vannsenga med innebygde høyttalere er plassert i et helt hvitt rom med rødt lys. Gunn Helen Henriksen er en av sju brukere ved Nodeland aktivitetssenter. Hun lar seg ikke be to ganger når hun får en mulighet til å legge seg ned i vannsenga. Varmen, mykheten og musikken får snart følge av duften av oljer, og hun kan bare ta imot og nyte. Det hvite rommet er ett av flere sanserom. Hvert rom har sin farge, sin musikk og sin rolle.
Får kontakt
Aktivitetssenteret i Songdalen kommune i Vest-Agder er en del av Hovedundervisningssykehjemmet for Helseregion Sør. For sju år siden flytta de inn i nye, romslige lokaler. Da hadde de ansatte vært på studietur til Silkeborg i Danmark for å lære mer om bruken av sanserom. Ved innflytting i nytt bygg var det en selvfølge at nå skulle også brukerne av habiliteringstjenesten i Songdalen få sanserom. – Noen av brukerne våre har autistiske trekk, noen har angst, noen har mye muskelsmerter og enkelte er taktilsky, sier omsorgsarbeider Aud Halland. – Bruk av sanserommene kan hjelpe dem til å slappe av, bli tryggere og mer åpne, forteller hun. – Etter ei stund i vannsenga med Anders Roggs musikk, Lyden av lys, som er komponert nettopp for avslapning, hender det vi får bedre kontakt med dem som vi har vanskelig for å nå fram til. Det skjer ikke alltid, men vi ser at det gjør godt. Det er veldig morsomt når vi lykkes, synes Halland.
Trygghet
Omsorgsarbeideren forklarer at hensikten med sanserom nettopp er at brukeren skal bli trygg og avslappa slik at det blir lettere å få kontakt og kommunisere med dem. Hvert sanserom har sin farge for å stimulere ulike sanser. Boblebadet står i et rent, rolig rom i blått og hvitt. Rommet med massasjestolen er blått og beroligende, mens ballbadet er grønt og stimulerende. Hele aktivitetssenteret er også utstyrt med høyttalere i taket. Hjelperne kan velge hvor musikken skal høres. Pop og rock brukes lite, men av og til i ballbadet, mens mer meditativ musikk benyttes i det hvite rommet med vannseng og det blå med massasjestol.
Massasje
Britt Olsen er egentlig opptatt av fotoalbumet sitt. Hun sitter og kikker på og mimrer over bildene fra en felles fest for brukerne av habiliteringstjenesten i Songdalen og nabokommunen Søgne. Men når Aud Halland spør om hun har lyst på litt massasje, er hun ikke vanskelig å be. Halland var for noen år siden med i et prosjekt i regi av undervisningssykehjemmet. Hildegunn Sønning, universitetslektor ved det som den gang het Høgskolen i Agder, ledet et undervisningsprosjekt hvor åtte ansatte ved aktivitetssenteret og sjukehjemmet ble kurset i berøringsmassasje. Beboere og brukere ved sjukehjemmet og aktivitetssenteret har siden fått tilbud om en halvtimes massasje i ny og ne. – Berøring frigjør endorfiner, og fungerer både beroligende, muskelavslappende og smertelindrende, forteller Halland. – Vi bruker også eteriske oljer. De kan ha forskjellig effekt. Her brukes mest lavendelolje, da denne er avslappende.Duftmaskinen som blir brukt til å spre duften av eteriske oljer i det hvite rommet med vannseng, kan flyttes og benyttes sammen med massasjestolen i det blå rommet. Nå er det Britt Olsen som får ta imot og nyte.
Hver sin musikksmak
På Nodeland aktivitetssenter har musikken mange bruksområder. Slik synssansen fanger stemninger i farger, formidler hørselen stemninger fra musikken til hele kroppen. I det hvite og det blå rommet brukes musikken til å skape avslappende stemninger, mens musikk blir brukt til å øke kreativiteten eller aktiviteten i det grønne rommet med baller. – Men det kan også være bra å slappe av i ballbadet. Alle ballene gir et jevnt trykk på kroppen, sier Halland. De fleste har jo også sin individuelle musikksmak, og det varierer hvilken musikk som skaper de gode opplevelsene. En annen omsorgsarbeider her, Bente Hellerud, har derfor tatt et kurs hos Audun Myskja for å kunne kartlegge musikksmaken til hver enkelt. – Siden ikke alle brukerne med utviklingshemning har verbalt språk, eller kan si hva de liker, spilte hun en snutt av ulike former for musikk og observerte reaksjonene til hver enkelt, forteller Aud Halland. Siden fikk alle brukerne hver sin mappe med sin musikk.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS