Bydrift Bergen er et kommunalt foretak som utfører tjenester innen områdene vann og avløp, vei og parkdrift samt anleggs-, byfornyings- og entreprenøroppgaver. Da det gikk fra å være en etat til et kommunalt foretak i juli 2004, var hensikten at Bergen kommune skulle få en mer effektiv drift av sine tekniske tjenester.
I stedet har det nærmest blitt en kommunal fadese. I fjor gikk Bydrift Bergen med 16,3 millioner kroner i underskudd. Prognosene viser økende underskudd i 2008 og 2009. Kjempesprekken skyldes blant annet at det kommunale foretaket la seg altfor lavt i et stort anbud til Bergen kommune på brøyting, strøing og kosting av veier.
– Det har nesten vært en belastning å jobbe for Bydrift Bergen, så galt har det vært, sier Geir Hagebø, Fagforbundets tillitsvalgt i Bydrift Bergen.
Ny omstrukturering
Dagens byråd varslet i fjor ny omstrukturering av Bydrift Bergen. Et av alternativene som nå vurderes er blant annet oppsplitting av foretaket. Byrådet går for eksempel inn for at de vedlikeholds- og beredskapstjenestene som Bydrift Bergen leverer innenfor vann- og avløpssektoren skal overdras til Bergen Vann KF med mannskaper og utstyr. Og i en prosjektgruppe nedsatt av kommunen foreslås det at park og vei med til sammen rundt 60 ansatte overføres til private aktører.
– Vi føler at man fra politisk hold har lagt opp til at driften av Bydrift Bergen skal gjøres så «kommunalt» og gammeldags som det går an. Nesten for å bevise at foretaket ikke er konkurransedyktig, hevder Geir Hagebø, og legger til at det kommunale foretaket ikke har fått tid nok til å bygge opp kompetanse.
– I dag er det en papirmølle uten like for å få gjort de samme jobbene som tidligere.
Tungvint
Hagebø mener at Bydrift Bergen er altfor topptungt og altfor tungvint drevet. Han viser videre til at da foretaket ble opprettet i 2004, ble det ansatt en leder uten erfaring med tekniske tjenester. Det har blant annet gitt seg utslag i altfor lave anbud fra foretakets side. Selv om han ikke vil henge ut administrasjonen, har mangel på fagkompetanse i ledelsen ikke bidratt til mer effektivisering av tjenestene.
Et eksempel er da den såkalte samferdselskontrakten ble lagt ut på anbud. Da skulle Bydrift Bergen konkurrere mot private aktører som Mesta, NCC og Løvaas. Direktøren av Bydrift Bergen, Kjersti Skaar, resonerte at det var bedre å senke anbudet til langt under det forsvarlige enn å risikere å tape anbudskampen, for i så fall ville hun sitte igjen med 40 mann som ikke hadde noe fornuftig å gjøre. Dermed la Skaar inn et anbud som lå på om lag halvparten av det hun visste var den sannsynlige kostnaden.
Felles front
I går samlet tillitsvalgte for de tre forbundene som organiserer ansatte i Bydrift Bergen, Fagforbundet, Maskinistforbundet og KFO, seg. De ønsker å gjøre samlet front mot det som oppleves som nedbygging av foretaket og mobilisere medlemmene til kamp mot rasering av arbeidsplassene.
De tre fagforeningene foreslår at Bydrift Bergen, Bergen Vann KF og Samferdselsetaten samles i én etat eller kommunalt foretak istedenfor oppsplitting. I forslaget som skal sendes byrådet i Bergen, viser de til Trondheimsmodellen som et eksempel til etterfølgelse.
– I dag driver vi kannibalisme på hverandre istedenfor å samarbeide. Ved å samles kunne vi fremstå som en konkurransedyktig enhet, påpeker Geir Hagebø.
Må snu prosessen
Bydrift Bergen har 180 ansatte og er en typisk mannsarbeidsplass. Gjennomsnittsalderen er 55 år, der mange har jobbet over 40 år i kommunen. Den politiske ledelsen i Bergen kommune har sagt at ingen skal sies opp, men hvor skal denne gruppe arbeidstakere i så fall gå? spør Hagebø retorisk.
– Vi er nødt til å snu dette, men det blir et tungt løp, sier Geir Hagebø.
1 million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper skal få økt trygd.
Colourbox.com
– Våre beregninger viste at de laveste pensjonene ville fått størst skatteskjerpelse i år. Det var en uholdbar situasjon, og det skal sånn sett bare mangle at en endring kommer på plass, sier Jan Davidsen.
Tri Nguyen Dinh
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
Jahn-Tore Fjeldstad har gode tips til deg som ikke er fornøyd med utfallet av Nav-saken.
Kjell Inge Søreide