JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kutt i uføres alderspensjon

Frp-Høyre-regjeringen vil ikke lenger skjerme uføre mot pensjonsreformens viktigste grep - levealdersjusteringen.

2013100910565620131217000701

Uføre får dermed flere tusen kroner mindre i alderspensjon.

– Det er en innstramming, bekrefter arbeidspolitisk talsmann Torbjørn Røe Isaksen i Høyre overfor Dagens Næringsliv.

De rødgrønne innførte i 2011 en ordning der uføre som blir pensjonister mellom 2011 og 2018 delvis ble skjermet for levealdersjustering.

I regjeringsplattformen Høyre og Frp la fram mandag fastslår de to partiene at uføre ikke lenger skal skjermes mot levealdersjusteringen, som innebærer at alderspensjonene reduseres i takt med økt levealder.

Innsparingen for staten kan blir på om lag en halv milliard i 2018, ifølge anslag de rødgrønne kom med da skjermingsordningen ble lagt fram. For den enkelte uføre betyr endringen et kutt på 0,25 prosent av pensjonen for hvert år fra og med 2011. For en ufør som blir alderspensjonist i 2018 og har en gjennomsnittlig pensjon kan endringen bety rundt 5.000 kroner lavere pensjon årlig.

Bakgrunnen for skjermingsordningen var at uføre ikke har mulighet til å jobbe flere år for å kompensere for levealdersjusteringen, slik arbeidsføre kan. (ANB-NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy