JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opptrappingsplan i psykiatrien mot fallitt

– Nå må helse- og omsorgsministeren se på menneskene og ikke bare pengesekken, sier Lilly Sofie Haugene, daglig leder i Landsforeningen for pårørende innen psykiatri. Foreningen rapporterer om nedbygging av psykiatrien over hele landet.

2008040111523620131216043002

– Situasjonen i mange av landets kommuner er verre i dag enn før opptrappingsplanen for psykiatrien ble lansert i 1999, sier Lilly Sofie Haugene, daglig leder i Landsforeningen for pårørende innen psykiatri (LPP).

LPP overdynges av henvendelser fra fortvilte pårørende som opplever kuttene på kroppen. Kutt som tilsynelatende har helse- og sosialminister Sylvia Brustads velsignelse:

– Myndighetenes nedbyggingspolitikk er kamuflert i fine ord om opptrapping og satsing på psykiatrien.

Utvikling i utakt

Noe av problemet er at utviklingen innen psykiatrien er helt i utakt, mener Haugene.

– Spesialisthelsetjenesten bygges ned uten at myndighetene har sikret seg at kommunene har bygget ut det nødvendige tilbudet, sier Lilly Sofie Haugen som rapporterer om nedlegging og kutt i psykiatrien både i helseforetak og kommuner over hele landet.

Bare i løpet av de siste månedene har LPP registrert at Oslo nedlegger 11 av 34 plasser i sikkerhetspsykiatrien på Dikemark, at Tromsø legger ned en psykiatrisk akuttenhet, og at 55 alvorlig psykisk syke i Ørsta mangler botilbud. I tillegg planlegges flere hundre sykehussenger i hovedstadsområdet nedlagt.

Haugen mener det er kravet om økonomiske kutt som styrer utviklingen, og ikke ønsket om best mulig pasientbehandling.

– Besparelsene går på bekostning av de svakeste. Her ser man ikke menneskene, bare pengene.

Mangler boliger

Mange av de sykeste blir værende på sykehus mye lenger enn nødvendig fordi kommunene rett og slett ikke har noe sted å gjøre av dem, forteller Haugene. Myndighetenes anslag over behovet for boliger var satt altfor lavt, mener hun.

– Målet var 3400 boliger, og det er visstnok nådd. Men ut fra antall psykisk syke, anslår vi at det er behov for minimum 2400 flere boliger. Og det er ikke nok at kommunene kan søke om øremerkede midler til utbygging av boliger, mener LPP som har sett mange eksempler på kreativ bruk av midler i kommunene. Sist i rekken var Hamar kommune som ifølge Hamar Arbeiderblad overførte penger som var bevilget til boliger for psykisk syke til rehabilitering av en sykehjemsfløy.

– Det holder ikke at kommunene har ansvaret når de ikke følger opp. Dette er til syvende og sist regjerningens ansvar, og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad må sørge for tilsyn slik at jobben i kommunene blir gjort, sier Lilly Sofie Haugen.

Hun er svært bekymret for hva som vil skje når opptrappingsplanen for psykisk helse utløper neste år.

– Hvis ikke Sylvia Brustad stanser de planlagte kuttene i psykiatrien, har opptrappingsplanen spilt fallitt, mener Lilly Sofie Haugen.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy