Det utgjør 90 prosent av industriarbeiderlønn. I kronebeløp betyr dette en heving av minstelønnsnivået med 35.700 kroner.
– Det er ingen grunn til at Fagforbundets medlemmer skal stå med luen hånden, sier Fagforbundsleder Jan Davidsen.
Dette kravet gjelder ansatte som i dag er plassert i den laveste lønnsrammen. For arbeidstakere som er plassert i de andre lønnsrammene, er kravet at minstelønn for dem med full ansiennitet heves tilsvarende.
Kommunene satt av fem prosent
De fleste kommunene har budsjettert med en lønnsutvikling på fem prosent, det vil si om lag 17.000 kroner. Krav ut over det vil gå ut over tjenestetilbudet dersom en ikke finner mer effektive måter å utføre tjenestene på, advarte KS-direktør Olav Ullern på en pressekonferanse i går.
Uttelling for kompetanse
Fagforbundet krever uttelling for kompetanse og erfaring på alle nivåer.
Jan Davidsen mener det ikke er riktig å prioritere de med høyest lønn i dette oppgjøret. På et presseseminar i dag framholdt Davidsen at kommunesektoren har behov for å konkurrere om arbeidskraft på mange nivåer, ikke minst i yrker som arbeider direkte med mennesker.
Davidsen har likevel forståelse for et ønske om å heve lærerlønningene, og at undervisningspersonale ikke skal oppleve en mindrelønnsutvikling etter at de har kommet over fra statlig til kommunalt område.
Vil ha AFP i år
Kommunenes interesseorganisasjon, KS, ønsker å skyve pensjonsspørsmålet over til mellomoppgjøret i 2009 for å se AFP i sammenheng med tjenestepensjon. Det er ikke aktuelt for Fagforbundet.
– AFP er en sak for hele LO og skal gjelde alle overenskomstene i LO i år. Det vil bli rikelig tid i forhandlingene til å tilpasse AFP-resultatet som oppnås i privat sektor til offentlig sektor, sa rådgiver Klemet Rønning-Aaby på pressekonferansen i dag.
AFP også for lavtlønte kvinneyrker
Han understreket at en AFP- løsning må innebære at også kvinnedominerte yrker må ha glede av den.
- Vi kan ikke leve med at kvinner i omsorgsyrker ikke blir omfattet. Ansatte med deltid , lav lønn og begrenset opptjening må også nyte godt av AFP, sa Klemet -Aaby
Kommune- og sykehusoppgjør på mandag
Fredag legger LO, YS, Unio og Akademikerne fram sine lønnskrav for staten. Kommuneoppgjøret starter mandag 7. april. Samme dag starter også de såkalte A-delsforhandlingene i Spekter, som blant annet omfatter mange av Fagforbundets ansatte i landets helseforetak.
Likestillingsutfordring i Spekter
- Spekter sliter med større likestillingsutfordringer enn i kommunesektoren, sa 1. nestleder Gerd Kristiansen på presseseminaret.
Hun opplyste at krav om heltid og likeverd mellom skift og turnus ligger i bunn for oppgjøret. Videre er det viktig å få til en god seniorpolitikk for å få folk til å stå lenger i arbeid. Å få til en god omstilling som ikke raderer ut hjelpepleierne fra sykehusene, er også en viktig sak innenfor helseforetakene framover, understreket Gerd Kristiansen.
Fagforbundet vil i tillegg til høyere lønn kreve AFP-ordningen videreført på minst samme nivå som i dag, ingen svekkelse av offentlig tjenestepensjon, lønnsmessig uttelling for formal- og realkompetanse, særskilte likelønnstiltak og kompensasjon for tilleggs- og spesialutdanning.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Illustrasjonsbilde
Leif Martin Kirknes
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte