JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Godt oppgjør for lavlønte

- Tre kroner i lavlønnstillegg, to kroner i generelt tillegg og en forbedret AFP for sliterne gir et godt utgangspunkt for oppgjøret i offentlig sektor. - Vi skal ikke komme dårligere ut enn ansatte i privat sektor, sier 1. nestleder Gerd Kristiansen i Fagforbundet.

2008040212213620131216043121

Storstreik blant 40 000 av LOs medlemmer ble avverget i siste liten da partene i LO-NHO-oppgjøret kom til enighet i meklingen ved fem-tiden i morges.

LO oppnådde full pott i sine krav om lavlønnsprofil og sikring av en AFP-ordning.

Dagens pensjonsdekning videreføres for dem som tar ut pensjon ved 62 år. Pensjonen øker for dem som tar ut pensjon ved 63 år og senere. Alle kan ha tilleggsinntekt uten at pensjonen reduseres. Oppgjøret har en ramme på 5,6 prosent.

– Dette er et godt utgangspunkt for de kommende oppgjørende i offentlig sektor. I tillegg må de ansatte få kompensasjon for etterslepet i forhold til privat sektor, sier fagleder Ann-Mari Wold i Fagforbundets forhandlingsenhet til Fagbladet.

Beregninger Fagforbundet har gjort, viser at kommunesektoren har et etterslep på to prosent i forhold til privat sektor bare i løpet av de tre siste årene.

Historisk lavlønnstillegg

Det er første gang et lavlønnstillegg er høyere enn det generelle tillegget. Lavlønnstillegget skal gis til alle LO-medlemmer med overenskomster i NHO som har under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Gjennomsnittet i industrien ligger på 334.796 kroner. Det betyr at LO-medlemmer i NHO som tjener under 300.000 kroner har rett på lavlønnstillegget. De vil få fem kroner i timen i lønnstillegg ved dette oppgjøret. Det vil si 9750 kroner i året for ansatte i full stilling.

Lønnsløft i pleie og omsorg

For Fagforbundets medlemmer vil det gjelde ansatte som er omfattet av Pleie- og omsorgsoverenskomsten og Transportselskaper i Norge. Alle tilleggene gis fra 1. april 2008.

– Det er et godt oppgjør for våre medlemmer som nå får et skikkelig lønnsløft, sier Kjellfrid Blakstad som er leder for Fagforbundets helseseksjon.

10.000 mer i året

Fagforbundet har 570 medlemmer i pleie - og omsorgsvirksomheter innenfor NHO Service.

Kjelfrid Blakstad opplyser at i tillegg til det sentrale oppgjøret, får de ansatte på Pleie- og omsorgsoverenskomsten også 50 øre i timen som er avsatt i de forbundsvise tilpasningsforhandlingene. Alle medlemmene i dette området ligger under 300.000 i lønn. De vil da få kr 5,50 i tillegg - en lønnsøkning på over 10.000 kroner på årsbasis.

Ambulansepersonell avventer resultatet i Spekter

Ambulansepersonell innenfor NHO service får et generelt tillegg på to kroner timen. I tillegg kommer 50-øringen pr. time til alle som et generelt tillegg.

De viktigste forhandlingene for ambulansepersonell vil foregå etter at forhandlingene mello LO-Stat og arbeidsgiverforeningen Spekter er ferdig. Målet er at ambulansepersonell skal opp på nivået som blir framforhandlet der.

AFP kan forebygge uførepensjon

– Det er positivt at vi fikk løsning på avtalefestet pensjon. Vi har medlemsgrupper som virkelig trenger en god pensjonsordning, framholder Kjellfrid Blakstad.

– Har lavlønte kvinner som delvis arbeider deltid råd til AFP?

– En del av dem vil ha nytte av den. Fra 2010 kan en også jobbe ved siden av. De som er slitne, kan bestemme selv hvor mye de vil jobbe. Det kan bidra til at vi slipper så mye uførepensjon. Det skal vi være fornøyd med. Oppgjøret skal nå ut til uravstemning, og medlemmene skal da svare på om oppgjøret er godt nok, sier Kjellfrid Blakstad til Fagbladet.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy