JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlig vann og avløp

I dag behandler Stortinget lovforslaget som vil sikre at vann- og avløpstrukturen i Norge blir offentlig eid i all framtid. Sannsynligvis vil Stortinget be regjeringen fremme en slik lov.

2008040310330720131216043218

Flertallet i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget innstiller på at regjeringen skal fremme offentlig eierskap av vann- og avløpstrukturen som en egen hastelov Stortinget skal behandle i løpet av denne stortingsperiode.

Bak innstillinger står Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og deler av KrF. Også Venstre støtter forslaget. Dermed skal det svært mye til for at Stortinget i dag endrer bestillingen til regjeringen.

– Avklarer eierskapet nå

– Borgerlige krefter har forsøkt å trenere behandlingen ved å foreslå lange utredninger og et stort og omfattende lovarbeid slik at en ny lov først kan behandles etter stortingsvalget i 2009, men det har de ikke fått gjennomslag for, sa Per Olaf Lundteigen på Fagforbundets VA-konferanse denne uka. Det er Sp-politikerne Lundteigen og Trygve Slagsvold Vedum som står bak lovforslaget om å sikre offentlig eie av VA-strukturen.

I tillegg kommer Stortinget til å be regjeringen vurdere om vann- og avløpsektoren trenger en egen sektorlov og følge opp dette arbeidet politisk.

– Det er viktig at vi i første omgang avklarer eierbegrepet, slik at vi får det på plass med det stortingsflertallet vi har i dag. Så får vi ta de andre tingene som krever utredninger og et mer omfattende arbeid i neste periode. Da vil utgangspunktet være et avklart offentlig eierskap, sa Lundteigen.

Drift

Det neste store spørsmålet vil bli hvem som skal ha ansvaret for å drifte VA-anleggene. Skal det offentlige, det vil hovedsaklig si kommunene, både eie og drifte anleggene, eller skal de ha mulighet til å gi driftsansvaret til private selskaper, for eksempel Veolia som den siste tiden har forsøkt å innynde seg hos kommunene.

Her hadde Lundteigen en klar oppfordring til de over 100 VA-ansatte som deltok på konferansen:

– Vi blir motarbeidet av sterke markedsliberalistiske krefter som forteller oss at kvaliteten vil bli dårligere når det offentlige har ansvaret, og at alt kommer til å bli bra bare private får slippe til. Gjør disse påstandene til skamme! Dere er dyktige fagfolk. Bruk kunnskapen deres til å gjøre en god jobb, og bruk fagautoriteten deres til å overbevise lokalpolitikerne om hvor viktig det er å vedlikeholde og utvikle VA-nettet. Ikke la dem slippe unna med å fri til befolkningen ved å sette ned de kommunale avgiftene slik at dere ikke får penger til å gjøre det arbeidet som er nødvendig.

– Da gir dere oss den ammunisjonen vi trenger for å gå videre med offentlig drift og offentlig eierskap, sa Per Olaf Lundteigen.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy