Flertallet i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget innstiller på at regjeringen skal fremme offentlig eierskap av vann- og avløpstrukturen som en egen hastelov Stortinget skal behandle i løpet av denne stortingsperiode.
Bak innstillinger står Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og deler av KrF. Også Venstre støtter forslaget. Dermed skal det svært mye til for at Stortinget i dag endrer bestillingen til regjeringen.
– Avklarer eierskapet nå
– Borgerlige krefter har forsøkt å trenere behandlingen ved å foreslå lange utredninger og et stort og omfattende lovarbeid slik at en ny lov først kan behandles etter stortingsvalget i 2009, men det har de ikke fått gjennomslag for, sa Per Olaf Lundteigen på Fagforbundets VA-konferanse denne uka. Det er Sp-politikerne Lundteigen og Trygve Slagsvold Vedum som står bak lovforslaget om å sikre offentlig eie av VA-strukturen.
I tillegg kommer Stortinget til å be regjeringen vurdere om vann- og avløpsektoren trenger en egen sektorlov og følge opp dette arbeidet politisk.
– Det er viktig at vi i første omgang avklarer eierbegrepet, slik at vi får det på plass med det stortingsflertallet vi har i dag. Så får vi ta de andre tingene som krever utredninger og et mer omfattende arbeid i neste periode. Da vil utgangspunktet være et avklart offentlig eierskap, sa Lundteigen.
Drift
Det neste store spørsmålet vil bli hvem som skal ha ansvaret for å drifte VA-anleggene. Skal det offentlige, det vil hovedsaklig si kommunene, både eie og drifte anleggene, eller skal de ha mulighet til å gi driftsansvaret til private selskaper, for eksempel Veolia som den siste tiden har forsøkt å innynde seg hos kommunene.
Her hadde Lundteigen en klar oppfordring til de over 100 VA-ansatte som deltok på konferansen:
– Vi blir motarbeidet av sterke markedsliberalistiske krefter som forteller oss at kvaliteten vil bli dårligere når det offentlige har ansvaret, og at alt kommer til å bli bra bare private får slippe til. Gjør disse påstandene til skamme! Dere er dyktige fagfolk. Bruk kunnskapen deres til å gjøre en god jobb, og bruk fagautoriteten deres til å overbevise lokalpolitikerne om hvor viktig det er å vedlikeholde og utvikle VA-nettet. Ikke la dem slippe unna med å fri til befolkningen ved å sette ned de kommunale avgiftene slik at dere ikke får penger til å gjøre det arbeidet som er nødvendig.
– Da gir dere oss den ammunisjonen vi trenger for å gå videre med offentlig drift og offentlig eierskap, sa Per Olaf Lundteigen.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen