Flertallet i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget innstiller på at regjeringen skal fremme offentlig eierskap av vann- og avløpstrukturen som en egen hastelov Stortinget skal behandle i løpet av denne stortingsperiode.
Bak innstillinger står Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og deler av KrF. Også Venstre støtter forslaget. Dermed skal det svært mye til for at Stortinget i dag endrer bestillingen til regjeringen.
– Avklarer eierskapet nå
– Borgerlige krefter har forsøkt å trenere behandlingen ved å foreslå lange utredninger og et stort og omfattende lovarbeid slik at en ny lov først kan behandles etter stortingsvalget i 2009, men det har de ikke fått gjennomslag for, sa Per Olaf Lundteigen på Fagforbundets VA-konferanse denne uka. Det er Sp-politikerne Lundteigen og Trygve Slagsvold Vedum som står bak lovforslaget om å sikre offentlig eie av VA-strukturen.
I tillegg kommer Stortinget til å be regjeringen vurdere om vann- og avløpsektoren trenger en egen sektorlov og følge opp dette arbeidet politisk.
– Det er viktig at vi i første omgang avklarer eierbegrepet, slik at vi får det på plass med det stortingsflertallet vi har i dag. Så får vi ta de andre tingene som krever utredninger og et mer omfattende arbeid i neste periode. Da vil utgangspunktet være et avklart offentlig eierskap, sa Lundteigen.
Drift
Det neste store spørsmålet vil bli hvem som skal ha ansvaret for å drifte VA-anleggene. Skal det offentlige, det vil hovedsaklig si kommunene, både eie og drifte anleggene, eller skal de ha mulighet til å gi driftsansvaret til private selskaper, for eksempel Veolia som den siste tiden har forsøkt å innynde seg hos kommunene.
Her hadde Lundteigen en klar oppfordring til de over 100 VA-ansatte som deltok på konferansen:
– Vi blir motarbeidet av sterke markedsliberalistiske krefter som forteller oss at kvaliteten vil bli dårligere når det offentlige har ansvaret, og at alt kommer til å bli bra bare private får slippe til. Gjør disse påstandene til skamme! Dere er dyktige fagfolk. Bruk kunnskapen deres til å gjøre en god jobb, og bruk fagautoriteten deres til å overbevise lokalpolitikerne om hvor viktig det er å vedlikeholde og utvikle VA-nettet. Ikke la dem slippe unna med å fri til befolkningen ved å sette ned de kommunale avgiftene slik at dere ikke får penger til å gjøre det arbeidet som er nødvendig.
– Da gir dere oss den ammunisjonen vi trenger for å gå videre med offentlig drift og offentlig eierskap, sa Per Olaf Lundteigen.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard