JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frisørene snytt for lavlønnstillegget

Fagforbundets organiserte frisører freser over resultatet i årets oppgjør. De mener en omstridt lønnsstatistikk snyter dem for lavlønnstillegget som de skulle hatt krav på.

2008040408555020131216043322

– Resultatet er et hån mot faglærte frisører med fire års utdanning bak seg, sier Ingunn Reistad Jacobsen som er leder i Frisørenes Fagforening. Hun anbefaler sine medlemmer å stemme nei når lønnsoppgjøret går til uravstemning.

– Etter oppgjøret vil en faglært frisør med ti års ansiennitet ha en garantert minstelønn så vidt i overkant av 250.000 kroner. Hvem kan leve av sånt? spør Reistad Jacobsen.

– Meningsløs statistikk

Et hovedspørsmål i dette oppgjøret var den lønnsstatistikken som er lagt til grunn for flere tidligere oppgjør, og som også ble lagt til grunn i år.

– NHO mener denne statistikken viser at gjennomsnittslønna i bransjen er på snaut 317.000 kroner. Vi mener dette er langt over det reelle nivået fordi både eiere og avdelingsledere er tatt med i tallgrunnlaget. De hever dermed gjennomsnittsnivået, slik at statistikken blir helt meningsløs å legge til grunn i et lønnsoppgjør for de ansatte frisørene.

– Den er ikke verdt papiret den er skrevet på. Likevel ble den lagt til grunn, og dermed blir våre medlemmer snytt for det lavlønnstillegget de skulle hatt hvis vi legger garantert minstelønn til grunn, sier Reistad Jacobsen.

Resultatet av oppgjøret er at minstelønnssatsene for fagarbeidere går opp to kroner på begynnertrinnet, én krone med fem års ansiennitet og fem kroner med ti års ansiennitet. Ulempetillegget er justert opp med én krone.

Dette kommer i tillegg til det generelle tillegget på to kroner fra 1. april.

Ikke stolt

Frisørenes Fagforening er organisert under Fagforbundets Seksjon samferdsel og teknisk. Seksjonsleder Stein Guldbrandsen forstår at frisørene er frustrerte.

– Vi har tidligere tatt opp at lønnsstatistikken har store mangler og feil. LO og spesielt Jan Davidsen har slåss for at den ikke skulle legges til grunn i år, men vi kom dessverre ikke i mål denne gangen.

– Dermed endte vi med et resultat som jeg ikke er stolt av, sier Guldbrandsen.

Ny og bedre statistikk

Noe ble imidlertid oppnådd. Partene er enig om at det trengs en ny og bedre lønnsstatistikk for senere oppgjør, og dette er tatt med i protokollen for årets oppgjør.

Der heter det: «Det er i begge parters interesse at det foreligger best mulig lønnsstatistikk. (...) Dette er helt avgjørende for beregningen, lønnsnivået, lønnsutvikling, minstelønnssatser og garantiordning. På bakgrunn av dette igangsetter partene et arbeid for å kartlegge konsekvensene av dagens praksis og på sikt fremskaffe en bedre lønnsstatistikk. Det forutsettes at Statistisk sentralbyrå, som primærinnsamler av data, trekkes med i et slikt arbeid.»

Stein Guldbrandsen har tro på at dette arbeidet vil føre til at en riktigere og mer rettferdig lønnsstatistikk kommer til å bli lagt til grunn i senere oppgjør.

– Men det gir ikke våre frisørmedlemmer et bedre resultat nå, og jeg forstår at de er skuffet. Lønnsnivået deres er en av våre store utfordringer, og den utfordringen tar vi på alvor, sier han.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy