– Resultatet er et hån mot faglærte frisører med fire års utdanning bak seg, sier Ingunn Reistad Jacobsen som er leder i Frisørenes Fagforening. Hun anbefaler sine medlemmer å stemme nei når lønnsoppgjøret går til uravstemning.
– Etter oppgjøret vil en faglært frisør med ti års ansiennitet ha en garantert minstelønn så vidt i overkant av 250.000 kroner. Hvem kan leve av sånt? spør Reistad Jacobsen.
– Meningsløs statistikk
Et hovedspørsmål i dette oppgjøret var den lønnsstatistikken som er lagt til grunn for flere tidligere oppgjør, og som også ble lagt til grunn i år.
– NHO mener denne statistikken viser at gjennomsnittslønna i bransjen er på snaut 317.000 kroner. Vi mener dette er langt over det reelle nivået fordi både eiere og avdelingsledere er tatt med i tallgrunnlaget. De hever dermed gjennomsnittsnivået, slik at statistikken blir helt meningsløs å legge til grunn i et lønnsoppgjør for de ansatte frisørene.
– Den er ikke verdt papiret den er skrevet på. Likevel ble den lagt til grunn, og dermed blir våre medlemmer snytt for det lavlønnstillegget de skulle hatt hvis vi legger garantert minstelønn til grunn, sier Reistad Jacobsen.
Resultatet av oppgjøret er at minstelønnssatsene for fagarbeidere går opp to kroner på begynnertrinnet, én krone med fem års ansiennitet og fem kroner med ti års ansiennitet. Ulempetillegget er justert opp med én krone.
Dette kommer i tillegg til det generelle tillegget på to kroner fra 1. april.
Ikke stolt
Frisørenes Fagforening er organisert under Fagforbundets Seksjon samferdsel og teknisk. Seksjonsleder Stein Guldbrandsen forstår at frisørene er frustrerte.
– Vi har tidligere tatt opp at lønnsstatistikken har store mangler og feil. LO og spesielt Jan Davidsen har slåss for at den ikke skulle legges til grunn i år, men vi kom dessverre ikke i mål denne gangen.
– Dermed endte vi med et resultat som jeg ikke er stolt av, sier Guldbrandsen.
Ny og bedre statistikk
Noe ble imidlertid oppnådd. Partene er enig om at det trengs en ny og bedre lønnsstatistikk for senere oppgjør, og dette er tatt med i protokollen for årets oppgjør.
Der heter det: «Det er i begge parters interesse at det foreligger best mulig lønnsstatistikk. (...) Dette er helt avgjørende for beregningen, lønnsnivået, lønnsutvikling, minstelønnssatser og garantiordning. På bakgrunn av dette igangsetter partene et arbeid for å kartlegge konsekvensene av dagens praksis og på sikt fremskaffe en bedre lønnsstatistikk. Det forutsettes at Statistisk sentralbyrå, som primærinnsamler av data, trekkes med i et slikt arbeid.»
Stein Guldbrandsen har tro på at dette arbeidet vil føre til at en riktigere og mer rettferdig lønnsstatistikk kommer til å bli lagt til grunn i senere oppgjør.
– Men det gir ikke våre frisørmedlemmer et bedre resultat nå, og jeg forstår at de er skuffet. Lønnsnivået deres er en av våre store utfordringer, og den utfordringen tar vi på alvor, sier han.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen