Forhandlinger med Spekter i natt

Økt kjøpekraft, lavtlønnstillegg og AFP er de sentrale kravene i Spekter-oppgjøret. Partene satt sammen fram til 02.40 i natt. Forhandlingene starter opp igjen klokken 11.00 i dag.

2008040714303820131216043621

LO stat krevde et generelt lønnstillegg på 4.875 kroner til alle, og et tillegg på 5.850 kroner til alle som har en årslønn som er mindre enn 301.316 kroner.

I tillegg krever LO Stat at den samme AFP-ordningen som LO og NHO ble enige om også tilpasses i spekter-området. I tillegg krever LO Stat at virksomheter innenfor Spekter som i dag ikke har AFP får en ordningen etter LO/NHO-modellen. Det er også et krav at alle virksomheter som er organisert i Spekter skal ha en tariffestet tjenestepensjonsordning for alle sine ansatte.

Overordnet

Det var kravene i A-delsforhandlingene som ble lagt fra i dag, det vil si forhandlinger om overordnede prinsipper og generelle tillegg som alle får. Når partene er enige om dette starter B-delsforhandlingene og forhandlinger i de forskjellige sektorene, blant annet helse.

– Økonomien er god i mange virksomheter, og det må våre medlemmer få nytte av. De blir ofte bedt om å vise moderasjon i dårlige tider, og da forventer vi at de får sin del av overskuddet når det er gode økonomiske tider, sa forhandlingsleder og nestleder i LO Stat, Tone Sønsterud, da kravene ble lagt fram.

Fest eller dugnad?

Spekters viseadministrerende direktør. Anne-Kari Bratten avlyste i et intervju i forkant av oppgjøret det hun kalte «lønnsfesten».

– Budskapet mitt til organisasjonene er at vi begge parter i et lønnsoppgjør må lære av sine feil. Vi har tidligere gitt solide lønnstillegg på slutten av en høykonjunktursperiode, og det har gitt problemer i form av økt ledighet, stigende rente og redusert velferd. Vi er nå på toppen av en slik bølge, og vi må passe oss for å gjøre de samme feilene som tidligere, sa hun.

Det fikk Tone Sønsterud til å replisere: – Du avlyser festen, og inviterer oss i stedet til dugnad. LO Stat har lang tradisjon for å vise ansvarlighet i lønnsoppgjørene. Andre har nok festet hardere enn oss. Men vi kan ikke ta dette ansvaret alene. Jeg forventer at ledersjiktet i Spekters medlemsbedrifter også er invitert i den samme dugnaden, sa Sønsterud.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy