JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlinger med Spekter i natt

Økt kjøpekraft, lavtlønnstillegg og AFP er de sentrale kravene i Spekter-oppgjøret. Partene satt sammen fram til 02.40 i natt. Forhandlingene starter opp igjen klokken 11.00 i dag.

2008040714303820131216043621

LO stat krevde et generelt lønnstillegg på 4.875 kroner til alle, og et tillegg på 5.850 kroner til alle som har en årslønn som er mindre enn 301.316 kroner.

I tillegg krever LO Stat at den samme AFP-ordningen som LO og NHO ble enige om også tilpasses i spekter-området. I tillegg krever LO Stat at virksomheter innenfor Spekter som i dag ikke har AFP får en ordningen etter LO/NHO-modellen. Det er også et krav at alle virksomheter som er organisert i Spekter skal ha en tariffestet tjenestepensjonsordning for alle sine ansatte.

Overordnet

Det var kravene i A-delsforhandlingene som ble lagt fra i dag, det vil si forhandlinger om overordnede prinsipper og generelle tillegg som alle får. Når partene er enige om dette starter B-delsforhandlingene og forhandlinger i de forskjellige sektorene, blant annet helse.

– Økonomien er god i mange virksomheter, og det må våre medlemmer få nytte av. De blir ofte bedt om å vise moderasjon i dårlige tider, og da forventer vi at de får sin del av overskuddet når det er gode økonomiske tider, sa forhandlingsleder og nestleder i LO Stat, Tone Sønsterud, da kravene ble lagt fram.

Fest eller dugnad?

Spekters viseadministrerende direktør. Anne-Kari Bratten avlyste i et intervju i forkant av oppgjøret det hun kalte «lønnsfesten».

– Budskapet mitt til organisasjonene er at vi begge parter i et lønnsoppgjør må lære av sine feil. Vi har tidligere gitt solide lønnstillegg på slutten av en høykonjunktursperiode, og det har gitt problemer i form av økt ledighet, stigende rente og redusert velferd. Vi er nå på toppen av en slik bølge, og vi må passe oss for å gjøre de samme feilene som tidligere, sa hun.

Det fikk Tone Sønsterud til å replisere: – Du avlyser festen, og inviterer oss i stedet til dugnad. LO Stat har lang tradisjon for å vise ansvarlighet i lønnsoppgjørene. Andre har nok festet hardere enn oss. Men vi kan ikke ta dette ansvaret alene. Jeg forventer at ledersjiktet i Spekters medlemsbedrifter også er invitert i den samme dugnaden, sa Sønsterud.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy