LO stat krevde et generelt lønnstillegg på 4.875 kroner til alle, og et tillegg på 5.850 kroner til alle som har en årslønn som er mindre enn 301.316 kroner.
I tillegg krever LO Stat at den samme AFP-ordningen som LO og NHO ble enige om også tilpasses i spekter-området. I tillegg krever LO Stat at virksomheter innenfor Spekter som i dag ikke har AFP får en ordningen etter LO/NHO-modellen. Det er også et krav at alle virksomheter som er organisert i Spekter skal ha en tariffestet tjenestepensjonsordning for alle sine ansatte.
Overordnet
Det var kravene i A-delsforhandlingene som ble lagt fra i dag, det vil si forhandlinger om overordnede prinsipper og generelle tillegg som alle får. Når partene er enige om dette starter B-delsforhandlingene og forhandlinger i de forskjellige sektorene, blant annet helse.
– Økonomien er god i mange virksomheter, og det må våre medlemmer få nytte av. De blir ofte bedt om å vise moderasjon i dårlige tider, og da forventer vi at de får sin del av overskuddet når det er gode økonomiske tider, sa forhandlingsleder og nestleder i LO Stat, Tone Sønsterud, da kravene ble lagt fram.
Fest eller dugnad?
Spekters viseadministrerende direktør. Anne-Kari Bratten avlyste i et intervju i forkant av oppgjøret det hun kalte «lønnsfesten».
– Budskapet mitt til organisasjonene er at vi begge parter i et lønnsoppgjør må lære av sine feil. Vi har tidligere gitt solide lønnstillegg på slutten av en høykonjunktursperiode, og det har gitt problemer i form av økt ledighet, stigende rente og redusert velferd. Vi er nå på toppen av en slik bølge, og vi må passe oss for å gjøre de samme feilene som tidligere, sa hun.
Det fikk Tone Sønsterud til å replisere: – Du avlyser festen, og inviterer oss i stedet til dugnad. LO Stat har lang tradisjon for å vise ansvarlighet i lønnsoppgjørene. Andre har nok festet hardere enn oss. Men vi kan ikke ta dette ansvaret alene. Jeg forventer at ledersjiktet i Spekters medlemsbedrifter også er invitert i den samme dugnaden, sa Sønsterud.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold