JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En viktig dag for Norge

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim avviste i Stortinget at en lov som sikrer offentlig eierskap av vann- og avløpsanleggene i Norge vil være i strid med EUs tjenestedirektiv.

2008061213405520131216043732

En utredning i regi av Nærings- og handelsdepartementet har konkludert med at VA-tjenester er en del av EUs tjenestedirektiv, og at en lov som sikrer offentlig eierskap vil være i strid med direktivet. Under stortingsdebatten om offentlige VA-anlegg ville Åge Starheim fra Frp vite hva Solheim mente om dette.

– Jeg har veldig vondt for å tro at dette er i strid med noen EU-regulering. En rekke land vil ha liknende ordninger. Så lenge det ikke er konkurransevridende er det veldig vanskelig for meg å se hvordan en lov om offentlig eierskap på noen måte skulle være i strid med tjenestedirektivet, svarte Solheim.

Samtidig sa han at dette er et tema regjeringen vil se nærmere på i det lovforslaget som skal legges fram for Stortinget i løpet av denne perioden.

– Viktig dag

Med 59 mot 41 stemmer vedtok Stortinget at regjeringen skal legge fram en endring i det eksisterende lovverket som sikrer at vann- og avløpsinfrastrukturen forblir heleid av det offentlige. Unntakene er anlegg som i dag eies av ikke-kommersielle andelslag eller sameier. Disse skal kunne videreføre dagens eierorganisering.

– Multinasjonale selskaper kan nå legge bort planene om å gjøre vann- og avløpssektoren i Norge til et forretningsområde, sa Tom Strømstad Olsen fra Arbeiderpartiet under debatten.

– Drikkevannet er en livsnødvendighet for alle mennesker. Derfor skal det ikke være slik at noen skal tjene penger på en så viktig naturressurs. Dette er en viktig dag for alle innbyggere i Norge, og det er med stolthet jeg står på denne talerstolen og vet jeg tilhører et flertall som vil gjøre dette viktige vedtaket.

– Her ser vi skillelinjene i norsk politikk. Uten det rødgrønne flertallet ville ikke et slikt vedtak vært mulig.

Mellomtittel

Forslaget om å sikre offentlig eide VA-anlegg kommer fra Sp-politikerne Trygve Slagsvold Vedum og Per Olaf Lundteigen.

– I Norge ønsker vi ikke en utvikling der bedriftsøkonomiske vurderinger og krav om overskudd skal være førende for en så grunnleggende tjeneste som vann og avløp. Vi ønsker vann og avløpsverk som har som sitt eneste formål å levere billig og bra vann til alle, og som har samfunnets beste som sitt mål, sa Trygve Slagsvold Vedum i debatten.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy