Sofavelgerne i flertall

Mer enn halvparten av Fagforbundets medlemmer har ikke tenkt å stemme, eller vet ikke hvem de vil stemme på, hvis det var stortingsvalg i morgen. – En kjempeutfordring, sier forbundets nestleder Gerd Kristiansen.

2008041410545520131216044344

Blant dem som har bestemt seg, får regjeringspartiene solide 62 prosents oppslutning. Det hjelper likevel ikke stort når hjemmesitterne utgjør hele 51 prosent.

Totalt i undersøkelsen, som Sentio har gjort for Fagbladet, får Arbeiderpartiet 20 prosents oppslutning. SV får sju prosent, mens Senterpartiet får tre prosent. Blant opposisjonspartiene er det Frp som får høyest oppslutning med sju prosent.

Men den suverene vinneren er «vet ikke»-gruppen.

– Mange gode saker

– Dette er en kjempeutfordring, ikke bare for oss i Fagforbundet, men også for de politiske partiene, sier første nestleder i Fagforbundet, Gerd Kristiansen.

Hun mener forbundets medlemmer vil ha best nytte av at den rødgrønne regjeringen får fortsette etter stortingsvalget i 2009, og at det blir viktig å vise hvorfor.

– Det er lett å glemme alt det positive som dagens regjering har oppnådd. Så fort det dukker opp én negativ ting, glemmer vi alle de gode sakene som regjeringen faktisk har fått til, sier hun.

– Hvilke gode saker tenker du på?

– Vi kan starte med den første, nemlig at regjeringen med en gang den tiltrådte stoppet endringene i arbeidsmiljøloven som ville ha fratatt ansatte mye av den beskyttelsen som loven i dag gir dem.

– Det er i stor grad Fagforbundets, men også regjeringens fortjeneste at kommunene konkurranseutsetter offentlige tjenester i langt mindre grad enn tidligere.

– Vi har fortsatt en AFP-ordning. Jeg ser det diskuteres heftig om den er så god som den burde være. Men den er i alle fall mye bedre enn om vi ikke hadde hatt noen ordning i det hele tatt. Og det er det ikke sikkert vi ville ha fått til med en annen regjering, sier Gerd Kristiansen.

– Fortsatt mye å jobbe med

– Hva mener du regjeringen må gjøre for å få Fagforbundets medlemmer til å hoppe ned fra gjerdet og begi seg til valglokalene med rødgrønne stemmesedler om halvannet år?

– Først og fremst må den sørge for kommuneøkonomien. Den må fortsette arbeidet med å satse på fellesskapsløsninger framfor skattelette og individuelle tiltak. Det er viktig å huske på at mindre skatt og mer betaling for velferdsgoder er et regnestykke som bare går i pluss for dem som har mye fra før. For de aller fleste av våre medlemmer vil et slikt regnestykke gå i minus.

– Jeg håper og tror også at denne regjeringen vil ta mer tak i fattigdomsproblemene, blant annet ved å heve sosialhjelpssatsene, ved å styrke innsatsen mot flyktninger og innvandrere, og ved å føre en mer aktiv boligpolitikk.

– Det blir regjeringens oppgave å føre en politikk som er bra for landet og som virker positivt for våre medlemmer. Så blir det vår oppgave å vise medlemmene at det tjener dem best å støtte regjeringens politikk, sier Gerd Kristiansen.

Hun ønsker ikke å si så mye om regjeringens håndtering av sykehusproblemene, men mener den har malt seg inn i et hjørne ved å forsvare dagens systemer og organisering.

– Jeg skulle ønske den kunne vært mer ydmyk i forhold til at det finnes alternative løsninger til dagens politikk og organisering av sykehussektoren. Det første regjeringen burde ha grepet fatt i er den interne organisering i helseforetakene, men det lot den ligge, og der har utviklingen gått i negativ retning.

– Hvis det er noe som kan føre til at regjeringen ikke får fornyet tillit i 2009, er det nettopp problemene rundt sykehusene. Derfor er dette etter min mening en alvorlig situasjon som regjeringen må ta inn over seg, sier Gerd Kristiansen.

Økte fra 35 til 51 prosent

Undersøkelsen blant Fagforbundets medlemmer ble gjort i mars i år. Det er blant de ansatte i helse- og sosialsektoren og blant dem som er under 40 år at de fleste ikke vil stemme eller ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

Flere hjemmesittere går ut over alle partier, men de rødgrønne partiene blir hardest rammet. I en tilsvarende undersøkelse fra 2004 hadde de 47 prosent av stemmene. I den nye målingene er oppslutningen sunket til 30 prosent. Også opposisjonspartiene har tilbakegang i forhold til 2004, mens «vet ikke»-svarene økte fra 35 til 51 prosent.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy