JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Storstreiken fortsetter i Danmark

De 100.000 offentlige ansatte i Danmark som streiker for høyere lønn siden 16. april får sterk støtte. Men Kommunernes Landsforening mener den har gitt et gullkantet tilbud. Det rene tøv, sier FOA- leder Dennis Kristensen.

2008041815073220131216044922

Ni av ti dansker mener at medarbeidere som passer syke og gamle og barn fortjener et lønnsløft. Og mer enn sju av ti har sympati for at de offentlig ansatte går ut i streik for å få mer i lønn.

Det viser en ny undersøkelse som Capacent Epinion har laget for Fagforbundet for Offentlig Ansatte (FOA) .

Arbeidsgiver uforstående

Kommunernes Landsforening melder at kommunene ikke forstår hvorfor tarifforhandlingene endte med streik. KL opplever at kommunene har gitt et svært fordelaktig tilbud om lønnsøkning til FOAs medlemmer, heter det i en pressemelding fra kommunenes arbeidsgiverforening.

Tynt bladgull

– Når jeg hører KLs melding, så får jeg en fornemmelse av at vi ville fått bladgull på garasjeporten, såfremt vi hadde sagt ja til arbeidsgivernes siste tilbud, sier Dennis Kristensen til foa.dk.

Tilbud til få

Han roser arbeidsgiverne for å gå i riktig retning. Men tilbudet ville gitt et markant lønnsløft til for få, mens regningen skulle betales av for mange.

– Det er bare hver femte sosial - og omsorgsarbeider- og assistent som ville fått en lønnsøkning på omkring 4.300 kroner over de neste tre årene, sier Dennis Kristensen.

Mangler en halv milliard

Det ville omfatte 12.000 medlemmer. Skulle tilbudet gjelde alle i denne yrkesgruppen, måtte kommunene komme fram med ytterligere en halv milliard kroner, understreker han.

Til gjengjeld skulle regningen, i form av svært beskjeden lønnsøkning, betales til resten av de 80.000 ansatte i eldreomsorgen.

For lite likelønn

Hjemmehjelpene, pleierne og pleiehjemsassistentene skulle med andre ord betale gildet. Det var ganske enkelt ikke en spiselig modell for oss. Det var for mye signalpolitikk og for lite likelønn i det forslaget.

Og arbeidsgivernes tilbud manglet et markant ekstra lønnsløft til de øvrige kvinnefagene herunder pedagoger, pedagogmedhjelpere og assistenter, sier Dennis Kristensen.

Hodebry for andre forbund

Andre forbund i offentlig sektor har allerede sagt ja til tilbudet om 12,8 prosent, mens FOA krever rundt 15 prosent. Representanter for en del andre forbund har uttalt offentlig at de håper FOA ikke får mer som følge av streiken.

LO maner til solidaritet

Det har ført til at LO-formannen nå har gått ut og oppfordrer til solidaritet med de streikende.

- Vi anerkjenner at FOA har et formål med sin streik. I LO har vi alltid stilt oss bak kravet om en solidarisk prioritering av de lavlønte i offentlig sektor, ikke minst i de typiske kvinneyrkene, sier den danske LO-lederen Harald Børsting til Politiken.

Forbundet 3F som selv har akseptert resultatet av tariffoppgjøret, stiller seg solidarisk i praksis ved å sikre at ingen av 3Fs medlemmer utfører streikerammet arbeid.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy