Ni av ti dansker mener at medarbeidere som passer syke og gamle og barn fortjener et lønnsløft. Og mer enn sju av ti har sympati for at de offentlig ansatte går ut i streik for å få mer i lønn.
Det viser en ny undersøkelse som Capacent Epinion har laget for Fagforbundet for Offentlig Ansatte (FOA) .
Arbeidsgiver uforstående
Kommunernes Landsforening melder at kommunene ikke forstår hvorfor tarifforhandlingene endte med streik. KL opplever at kommunene har gitt et svært fordelaktig tilbud om lønnsøkning til FOAs medlemmer, heter det i en pressemelding fra kommunenes arbeidsgiverforening.
Tynt bladgull
– Når jeg hører KLs melding, så får jeg en fornemmelse av at vi ville fått bladgull på garasjeporten, såfremt vi hadde sagt ja til arbeidsgivernes siste tilbud, sier Dennis Kristensen til foa.dk.
Tilbud til få
Han roser arbeidsgiverne for å gå i riktig retning. Men tilbudet ville gitt et markant lønnsløft til for få, mens regningen skulle betales av for mange.
– Det er bare hver femte sosial - og omsorgsarbeider- og assistent som ville fått en lønnsøkning på omkring 4.300 kroner over de neste tre årene, sier Dennis Kristensen.
Mangler en halv milliard
Det ville omfatte 12.000 medlemmer. Skulle tilbudet gjelde alle i denne yrkesgruppen, måtte kommunene komme fram med ytterligere en halv milliard kroner, understreker han.
Til gjengjeld skulle regningen, i form av svært beskjeden lønnsøkning, betales til resten av de 80.000 ansatte i eldreomsorgen.
For lite likelønn
Hjemmehjelpene, pleierne og pleiehjemsassistentene skulle med andre ord betale gildet. Det var ganske enkelt ikke en spiselig modell for oss. Det var for mye signalpolitikk og for lite likelønn i det forslaget.
Og arbeidsgivernes tilbud manglet et markant ekstra lønnsløft til de øvrige kvinnefagene herunder pedagoger, pedagogmedhjelpere og assistenter, sier Dennis Kristensen.
Hodebry for andre forbund
Andre forbund i offentlig sektor har allerede sagt ja til tilbudet om 12,8 prosent, mens FOA krever rundt 15 prosent. Representanter for en del andre forbund har uttalt offentlig at de håper FOA ikke får mer som følge av streiken.
LO maner til solidaritet
Det har ført til at LO-formannen nå har gått ut og oppfordrer til solidaritet med de streikende.
- Vi anerkjenner at FOA har et formål med sin streik. I LO har vi alltid stilt oss bak kravet om en solidarisk prioritering av de lavlønte i offentlig sektor, ikke minst i de typiske kvinneyrkene, sier den danske LO-lederen Harald Børsting til Politiken.
Forbundet 3F som selv har akseptert resultatet av tariffoppgjøret, stiller seg solidarisk i praksis ved å sikre at ingen av 3Fs medlemmer utfører streikerammet arbeid.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye