JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavlønnsgaranti på 300.000 ved teatrene

Utelling for realkompetanse, 22.000 kroner i generelt tillegg og to ekstra lønnstrinn gjør at medarbeidere med seks års teateransiennitet kommer opp i 304.000 kroner. Dermed har vi oppfylt lavlønnsgarantien med glans, sier Fagforbundets hovedtillitsvalgt Bjørn Moe.

2008042415295520131216045528

Norsk Teater- og orkesterforening og Fagforbundet er blitt enige om en ny overenskomst for forbundets medlemmer i NTO-området, som omfatter de fleste teatrene i landet.

– Gjennom å heve uttelling for realkompetanse har vi mer enn oppfylt målet om 90 prosent av industriarbeiderlønn til medarbeidere med ti års ansiennitet, sier en fornøyd hovedtillitsvalgt Bjørn Moe til Fagbladet.

Full uttelling for realkompetanse

Alle med kurs og realkompetanse som er opparbeidet gjennom seks år innenfor teaterbransjen, skal flyttes til fagarbeiderrammen.

Det gjelder ufaglærte med realkompetanse og seks, åtte og ti års ansiennitet innenfor bransjen. Dette omfatter mange kvinnelige medarbeidere som nå får et generelt tillegg på 22000 kroner, pluss to lønnstrinn opp til 6800 kroner. Til sammen blir det 304.000 kroner i årslønn, opplyser Bjørn Moe.

God profil

Dette gjelder mange lavlønte kvinner. Oppgjøret har derfor en god profil, understreker hovedtillitsvalgt Bjørn Moe.

Yrkesgruppene som nå får et skikkelig lønnsløft er bla.a de som arbeider i garderobe, billettsalg, rengjøring, kantine og resepsjon. Det gjelder også ufaglærte som kommer inn i scene, lys og rekvisittt.

- De har fått uttelling for realkompetanse tidligere. Det nye nå er at dette gjelder alle, også påkledere, som ikke har hatt dette før, forteller Bjørn Moe.

Beløpet gjelder omregnet til hel stilling. Det er forhandlet for 70 årsverk, men mange små deltidsstillinger ved teatrene gjør at langt flere ansatte er berørt.

Smitteeffekt

Bjørn Moe framholder at resultatet vil få virkning ved andre teatre, og forhåpentlig også for andre områder i Spekter og i KS-oppgjøret.

– Ved Drammen teater, som også er organisert i Spekter, har de ansatte nå oppnådd liknende resultat, opplyser han

Berømmer arbeidsgiverne

Fagforbundets hovedtillitsvalgt innenfor NTO-området berømmer arbeidsgivernes holdning i dette oppgjøret.

– Ikke bare skjønner de at vi skal ha god lønnsutvikling. De er også villig til å jobbe seriøst med oss om både realkompetanse og formalkompetanse, sier Bjørn Moe.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy