JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommuner klager på Likestillingsombudet

Likestillingsombudet har konkludert med at to sykepleiere i Harstad kommune blir indirekte diskriminert når ingeniørene blir lønnet høyere. Nå anbefaler KS å klage inn saken – helt til domstolene.

2008042915351520131216050007

I mars uttalte likestillingsombudet at lønnsforskjellen mellom sykepleierne og ingeniørene er i strid med det lovfestede prinsippet om at arbeid med lik verdi skal verdsettes likt. Dette er Harstad kommune uenig i.

Nå har de også KS i ryggen. Likestillingsombudets uttalelse er en trussel mot den frie forhandlingsretten, sier KS. Og hovedstyret har bestemt seg for å stille seg bak Harstad kommunes klage til nemnda for likestillings- og diskrimineringssaker. Klagen er sukret med forutsetningen om "at klagen skal utformes med en klar og offensiv vilje til å ha lik lønn for arbeid av lik verdi."

Trist avgjørelse

Det var Fagforbundet tillitsvalgte lokalt som sendte saken til Likestillingsombudet. Fagforbundet beklager sterkt arbeidsgivers innstilling, og er uenig i at partenes ansvar for lønnsdannelse er truet.

– Ombudets konklusjon griper ikke inn i forhandlingsretten. Både ingeniører og sykepleiere er plassert likt i systemet. Det er vi enige om på begge sider av bordet. Det er lokalt at forskjellene oppstår. Da blir menn med høyere utdanning lønnet høyere enn kvinner med like lang utdanning. Dette er kjønnsbasert og diskriminerende, sier Mette Nord i Fagforbundets ledelse.

Rekruttering og kvalitet

KS mener at de har store problemer med å rekruttere ingeniører, og ikke like store problemer med å få tak i sykepleiere.

– Forskjellsbehandlingen er slett ikke et nytt problem på grunn mangelen på arbeidskraft som vi opplever i offentlig sektor i dag. Det er et felles ansvar å følge likestillingsloven. Det er kommunenes ansvar å gjøre noe med den urettferdige lønnsforskjellen, påpeker Nord.

Dersom klagenemnda opprettholder sin uttalelse anbefalte KS' administrasjon at saken forfølges helt til topps i rettssystemet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy