JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

E-verk: Samarbeid sikrer ansatte

Selv om det er et økende press for å få de offentlige kraftselskapene over fra Kommunenes Sentralforbund (KS) til NHO, betyr det i praksis lite for Fagforbundets medlemmer ved e-verkene.

2004043012475420131216050111

Mange tror at de må over i EL & IT-Forbundet i LO hvis arbeidsgiver skifter fra KS til NHO eller hvis det offentlige kraftselskapet skilles ut i en egen enhet som omgjøres til for eksempel et AS.

– Dette er ikke riktig, sier forbundssekretær Bernth-Harry Eliassen ved Kompetanseenheten i Fagforbundet. På en konferanse for tillitsvalgte i e-verkssektoren i midten av mars redegjorde han for samarbeidsavtalen mellom det gamle Kommuneforbundet og El & IT-Forbundet som sikrer rettighetene til Fagforbundets medlemmer uansett hva arbeidsgiver måtte finne på.

Samarbeid

Allerede i 1998 inngikk Kommuneforbundet og EL & IT en avtale som gjør at begge forbundene kan forhandle for sine medlemmer. Dessverre er kunnskapen om denne avtalen fortsatt liten – både blant de tillitsvalgte i Fagforbundet og i EL & IT.

– De av våre tillitsvalgte som får be-skjed om at de ikke lenger kan forhandle for sine medlemmer om lokale avtaler, blir feilinformert, slo Bernth-Harry Elias-sen fast. – Paragraf seks i samarbeidsavtalen sier utrykkelig at det er naturlig å samarbeide om lokale forhandlinger, men at dette skal gjøres på en måte som sikrer at interessene til våre medlemmer ivaretas på lik linje med EL & ITs medlemmer.

– I praksis betyr dette at begge organisasjoner må samarbeide om kravene og om selve forhandlingsprosessen – tidsplan og liknende. Men når det kommer til selve forhandlingene, så skal vi gjøre dette selv.

– Dette må EL & ITs tillitsvalgte forholde seg til, sa Eliassen.

Fungerer godt

Et eksempel på hvordan det kan organiseres er Hafslund, der tillitsvalgte fra Fagforbundet og EL & IT har samarbeidet i flere år, fortalte hovedtillitsvalgt Per Orfjell.

– Vi har etablert et forhandlingsutvalg med fire personer – to fra Fagforbundet og to fra EL & IT. Utvalget forhandler på vegne av begge og har en felles konsernsæravtale og en felles selskapssæravtale som begge forbundene har eierskap i.

– Ordningen er ryddig og har etter min mening fungert godt. Tilbakemeldingene fra medlemmene er også gode, sa Orfjell.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy