Mange tror at de må over i EL & IT-Forbundet i LO hvis arbeidsgiver skifter fra KS til NHO eller hvis det offentlige kraftselskapet skilles ut i en egen enhet som omgjøres til for eksempel et AS.
– Dette er ikke riktig, sier forbundssekretær Bernth-Harry Eliassen ved Kompetanseenheten i Fagforbundet. På en konferanse for tillitsvalgte i e-verkssektoren i midten av mars redegjorde han for samarbeidsavtalen mellom det gamle Kommuneforbundet og El & IT-Forbundet som sikrer rettighetene til Fagforbundets medlemmer uansett hva arbeidsgiver måtte finne på.
Samarbeid
Allerede i 1998 inngikk Kommuneforbundet og EL & IT en avtale som gjør at begge forbundene kan forhandle for sine medlemmer. Dessverre er kunnskapen om denne avtalen fortsatt liten – både blant de tillitsvalgte i Fagforbundet og i EL & IT.
– De av våre tillitsvalgte som får be-skjed om at de ikke lenger kan forhandle for sine medlemmer om lokale avtaler, blir feilinformert, slo Bernth-Harry Elias-sen fast. – Paragraf seks i samarbeidsavtalen sier utrykkelig at det er naturlig å samarbeide om lokale forhandlinger, men at dette skal gjøres på en måte som sikrer at interessene til våre medlemmer ivaretas på lik linje med EL & ITs medlemmer.
– I praksis betyr dette at begge organisasjoner må samarbeide om kravene og om selve forhandlingsprosessen – tidsplan og liknende. Men når det kommer til selve forhandlingene, så skal vi gjøre dette selv.
– Dette må EL & ITs tillitsvalgte forholde seg til, sa Eliassen.
Fungerer godt
Et eksempel på hvordan det kan organiseres er Hafslund, der tillitsvalgte fra Fagforbundet og EL & IT har samarbeidet i flere år, fortalte hovedtillitsvalgt Per Orfjell.
– Vi har etablert et forhandlingsutvalg med fire personer – to fra Fagforbundet og to fra EL & IT. Utvalget forhandler på vegne av begge og har en felles konsernsæravtale og en felles selskapssæravtale som begge forbundene har eierskap i.
– Ordningen er ryddig og har etter min mening fungert godt. Tilbakemeldingene fra medlemmene er også gode, sa Orfjell.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
RETTEN TIL PRIVATLIV: Fag- og kvalitetsrådgiver Melita Lustica (f.h) og hjelpepleierne Rabia Erdemir og Kari Trosholmen ved Mariehaven sykehjem i Bærum sier de tilrettelegger så mye de kan for at beboerne skal ha et privatliv.
Anita Arntzen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox