JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bergen vil konkurranseutsette skolerenholdet

Renholderne i Bergen er opprørt over at Byrådet vil samle alt renholdet i skole og barnehager til en enhet, som siden kan konkurranseutsettes.

2004062013074020131216050120

På et medlemsmøte som Fagforbundet arrangerte i mai var frustrasjonen stor over politikernes framferd i saken. Det er satt ned en arbeidsgruppe som skal utrede spørsmålet, men mandatet går kun ut på å utrede en sentralisering av renholdet.

– Når man skal velge en modell, er det dessverre ikke en mest mulig effektiv drift som er målet, men politikernes ønske om at flest mulig av tjenestene skal overlates til private som ligger bak, sa hovedtillitsvalgt Berit Åsnes på møtet.

Økt byråkrati

– Det er et paradoks at byrådet sier det ønsker å drive kommunen billigere, samtidig som de legger opp til en storstilt økning i byråkrati og administrasjon. Ved å innføre bestiller- og utførermodellen må det bygges opp en bestiller- og en utføreradministrasjon på hvert enkelt tjenestested for å kontrollere tjenestene. Vi i Fagforbundet kan ikke se at det er billigere å bygge opp slike administrasjoner, fortsatte hun.

Fagforbundets forslag til organisering er at renholderne blir ansatt på hvert enkelt tjenestested. Forbundet mener dette vil være et bedre og framfor alt billigere alternativ. Samtidig støtter forbundet ideen om å opprette en vikarpool med fast ansatte for å dekke opp fravær.

– Vi frykter en økning i sykefraværet ved en eventuell sentralisering av renholdstjenestene. De ansattes behov for oppfølging og nærhet til tjenesteleder må vi ikke glemme, sa Åstveit.

Like vilkår

Fagforbundet i Bergen er sterkt imot å konkurranseutsette kommunale tjenester. Hvis Byrådet likevel skulle trumfe gjennom et slikt vedtak, vil forbundet kreve at det skal konkurreres på like vilkår når det gjelder tariffavtaler, pensjonsavtaler og renholdsnorm.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy