Nesje er byggteknisk ekspert på våtrom og svømmebasseng. I løpet av de siste årene har han inspisert mellom 20 og 30 av Norges drøyt 1000 svømmehaller, og han mener tilstanden ikke er slik den bør være.
– Vi bygde svært mange svømmehaller på 60- og 70-tallet, da byggestandarden for våtrom ikke var så streng som i dag. Nå begynner alderen å hente dem inn. De gamle svømmehallene har ikke ordentlig membran som skal hindre vannet i å sige ned i gulv og bjelkelag. Også taket burde ha en membran som hindrer fukt i å trekke inn i takkonstruksjonen, sier Nesje til NRK.
– I tillegg har mange haller et ventilasjonsanlegg som ikke er kraftig nok til å transportere fukten ut av lufta, noe som øker faren for nedbryting. Også økte temperaturer i badevannet – opp til 30 grader – fører til raskere nedbryting av konstruksjonen, fortsetter han.
Mange svømmehaller i Norge er bygd med såkalt vanntett betong. Men disse konstruksjonene er ikke tette lenger, og dermed kan jernarmeringen i betongen begynne å ruste. Dette fører til nye sprekker og lekkasjer, og i ytterste konsekvens kan hele konstruksjoner rase sammen.
– Vi har eksempler fra utlandet på at dette har skjedd, sier Nesje.
Han sier videre at eierne av svømmehallene har små ressurser til kontroll, vedlikehold og utbedring av anleggene.
– Så lenge de ikke ser noe, later de som alt er såre vel. Det er først når ting blir helt galt at de gjør noe med det, sier Arne Nesje.
Møte med Giske
Fagforbundet og Norsk Svømmeforbund har hatt møte med stortingspolitiker Trond Giske (Ap) for å diskutere mulige finansielle løsninger for å bedre svømmehallene. Det er også etablert kontakt med media som har vist stor interesse for saken.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen