JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kantine: Egen drift smaker best

– Nå er det blitt gøy å glemme matpakka, mener de ansatte ved verkstedet på Ryen etter at Oslo Sporveier selv tok over kantinedriften.

2005041513103220131216050346

Med rutinert håndlag kutter daglig leder Magni Anita Hansen tomat og agurk, og danderer pålegget på brødskiva så den ser innbydende og lekker ut. De fleste andre skivene er for lengst spist av sultne verkstedarbeidere, men automaten skal også fylles opp med «hjemmesmurte» matpakker. Ferskt skal det være!

Oslo Sporveiers verksted på Ryen har folk i sving døgnet rundt, og gode matpakker i automaten er noe de ansatte setter stor pris på – i tillegg til det rikholdige tilbudet på dagtid.

Stortrives

Magni har jobbet i Oslo Sporveier siden 1979. I mange år satt hun i billettluka på Stortinget stasjon, men helsa hennes hadde ikke godt av en slik stillesittende jobb. Magni har Bekhterevs sykdom, som gjør at leddene stivner, derfor var hun avhendig av å holde seg litt i bevegelse.

– Jeg var mye sykmeldt for noen år siden, men heldigvis hadde jeg en leder som så at jeg slet med helsa, og hun fikk plassert meg i Sporveiens internservice da bedriften prøvde det ut som et pilotprosjekt, forteller hun.

Gjennom internservice ble hun først satt til å vaske vogner ved endestasjonen, deretter på hovedkontorets kantine på Tøyen, før hun til slutt ble daglig leder for kantinen på Ryen da internservice overtok ansvaret for driften.

Nå har hun jobbet her i snart et år, og hun stortrives! Bortsett fra en ukes behandling for sykdommen sin, har hun ikke hatt sykefravær siden hun begynte. Hun har knapt hatt tid eller lyst til å ta ut ferie!

– Dette viser at attføring fungerer! stråler Magni.

Bedre tilbud

Tidligere sto private aktører for driften av kantinen på Ryen. Ingen hadde egentlig så mye å utsette på det – sånn bortsett fra at alt er blitt så mye bedre nå!

Egen salatdisk, større utvalg, alltid ferske smørbrød og ikke minst kakene som Magni selv baker, har gjort at kantinen er bedre besøkt og mer populær enn noen gang tidligere.

– Før syntes de ansatte at det var surt å glemme matpakka hjemme, nå syns de det er veldig gøy, forteller tillitsvalgt Jan Näsberg. Han er svært fornøyd med at Oslo Sporveiers internservice har overtatt ansvaret for kantinen.

– Nå ser vi daglig de som jobber i administrasjonen ved siden av her. Dem så vi sjelden tidligere, fortsetter han.

Og så dukker hun opp – nærmest for at det skal gå troll i ord – verksteddirektør Anita Sandberg:

– Kantinedriften ligger på et helt annet nivå enn tidligere. Dette er et vellykket eksempel på «inkluderende arbeidsliv».

– Samtidig har ikke dette bare med organisering og beslutninger å gjøre, men i aller høyeste grad med personer, og der må jeg jo si at vi har vært svært heldig, smiler hun og blunker blidt til Magni.

Håper å fortsette

Det var Oslo Sporveiers Arbeiderforening som foreslo at internservice burde overta ansvaret for kantinen på Ryen.

Overfor den administrative ledelsen argumenterte foreningen med at dette var en god måte å drive kantinen på, og at det var en fin mulighet til å drive bedriftsintern attføring gjennom internservice.

Foreningens tillitsvalgte fikk gjennomslag for sine argumenter, og fra første mai i fjor overtok internservice ansvaret. Kontrakten gjelder for ett år og skal reforhandles i april.

Ved siden av Magni, har også Rita Salvesen jobbet i kantinen det siste året, men hun er ganske betuttet den dagen Fagbladet er på besøk. Hun har nettopp fått en telefon om at hun skal tilbake til vaskejobben på Grefsen, siden hun har vært helt friskmeldt det siste halve året. Hun er sterkt bekymret for hvor lenge hun holder i vaskejobben, før hun blir sykmeldt igjen.

Magni håper internservice får ny kontrakt, og at hun kan fortsette som nå. Det håper Jan Näsberg også:

– Magni har gjort en strålende jobb. Kantinen vår har aldri vært bedre. Slik vil vi ha det i framtiden også, sier han.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy