38.000 elever får ikke svømming

En fersk undersøkelse viser at hver tiende barneskole bryter forskriftene ved at elevene ikke får svømmeundervisning.

2005051513042620131216050507

Undersøkelsen er gjort av Opinion på oppdrag fra Utdanningsforbundet. Funnene ved de 375 undersøkte skolene blir sett på som svært alvorlige.

Ni prosent av barneskolene tilbyr ikke barna svømmeundervisning.

Dårligere læreplan

– Ifølge læreplanen skal elevene lære å svømme i løpet av fjerde klasse, sier sentralstyremedlem Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet til Dagbladet. Hun mener bruddene på forskriften handler om kommuneøkonomi. Over 200 svømmehaller i Norge er stengt på grunn av oppussing eller dårlig kommuneøkonomi.

I et nytt forslag til læreplan i kroppsøving forsøker myndighetene å riste av seg ansvaret. Her foreslås det å senke kravene til svømmeferdighet. Ifølge forslaget skal barna i fjerde klasse være «vant med vann». Først i sjuende klasse er kravet at elevene skal kunne svømme.

– Katastrofalt! Det viser at svømmeopplæringene er blitt en salderingspost, sier Per Rune Eknes, president i Norges Svømmeforbund til Dagbladet.

Svømmehallmilliarden

Fagforbundet samarbeider med blant andre Svømmeforbundet for å få norske myndigheter til å bevilge mer penger til landets svømmehaller.

Landskonferansen i Seksjon samferdsel og teknisk (SST) vedtok en uttalelse som slår fast at det må bevilges én milliard kroner over statsbudsjettet slik at de stengte svømmehallene kan gjenåpnes.

Kravet er egentlig beskjedent. En undersøkelse fra noen år tilbake viser at rehabiliteringsbehovet er på fire milliarder, heter det i uttalelsen.

SST mener at alle i Norge bør få svømmeopplæring, og at dette er et offentlig ansvar. Da er det alarmerende når en to år gammel undersøkelse viser at halvparten av femteklassingene her i landet ikke klarer å svømme 200 meter.

«Seksjon samferdsel og teknisk har satt fokus på de ansattes arbeidsmiljø innen badeanlegg. Dette er en utfordring som krever at vi må nøste fra flere ender. En svømmehallmilliard vil gi et bedre tilbud og arbeidsmiljø til både besøkende og ansatte. Vi godtar ikke at flere svømmeanlegg blir stengt, tvert om: De stengte anleggene skal åpnes, og der det er behov må det bygges nye», uttaler landskonferansen.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy