– Folk har tro på modellkommunemetodikken. Det er mye entusiasme blant de ansatte, sier Siw Østerdal, leder og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Rana.
Dyrere og dyrere
Etter konkurranseutsetting av brøyterodene har brøytinga blitt dyrere år for år. Nå er det nok.
Kommunen regner med å spare penger på å gjøre jobben selv.
Modellkommuner bygger på troen om at de ansatte har kompetanse og kreativitet som er avgjørende for utvikling av tjenestene. Gjennom samhandling vil politikere, administrasjon og ansattes organisasjoner bidra til nyskaping og endring.
Ledere må gå
Et sykefraværsprosjekt er satt ned, etter at sykefraværet har økt i kommunen.
– Enkelte ledere som ikke er stand til å lede, har bidratt til at sykefraværet har økt. Det er ikke særlig populært å si dette, men disse bør ikke fortsette. Fagforbundet fokuserer på å sette lederne i stand til å lede gjennom å gi dem opplæring, forteller Østerdal.
Småstillinger vekk
Et annet prosjekt er en ny rodeorganisering. Etter flere år med innsparinger, sitter enkelte rodeformenn igjen uten noen arbeidere under seg. Disse ønsker bedre nettverk og flere å spille på.
Også heltid-deltid jobbes det med. Målet er at de som jobber i stillinger med lav stillingsprosent, skal få utvidet stillingen og ende opp med mer forutsigbar arbeidstid.
Tidsrammen for modellkommuneprosjektet er tre år.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold