Med vann under høyt trykk og slipemiddel kan brannmannskap skjære seg gjennom veggen og slukke branner. Flere utprøvinger forskjellige steder i landet viser at en skjæreslukker er mer effektiv og betyr lavere risiko enn mange gamle metoder.
Skjæreslukkeren består av en håndlanse, en høytrykkspumpe og en slipemiddelbeholder.
Når vannstrålen og slipemiddelet har skåret hull i veggen, slippes avtrekkeren for slipemiddel opp, og da danner dysen i enden av håndlansen en fin vanntåke som kjøler ned brannen, slik at den kan slukkes fra utsiden.
Oslo og Røros er blant kommunene som har kjøpt inn det nye utstyret, og flere prøver det nå ut, blant annet Drammen.
– Dette utstyret gjør jobben vår sikrere. I tillegg bruker det mindre vann enn en tradisjonell brannslange, og vi får redusert vannskade, sa brannkonstabel Tor Karoliussen til Drammens Tidende etter at han hadde prøvd skjæreslukkeren.
– Vi skal kjøpe inn en ny førsteutrykningsbil neste år, og vi vil vurdere om vi skal kjøpe inn en skjæreslukker på den. Det er tydelig at vi i framtiden vil ha stor bruk for slikt utstyr, sa avdelingssjef Trond Bekken ved Drammensregionens brannvesen til avisen etter at utstyret var testet.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat