Med vann under høyt trykk og slipemiddel kan brannmannskap skjære seg gjennom veggen og slukke branner. Flere utprøvinger forskjellige steder i landet viser at en skjæreslukker er mer effektiv og betyr lavere risiko enn mange gamle metoder.
Skjæreslukkeren består av en håndlanse, en høytrykkspumpe og en slipemiddelbeholder.
Når vannstrålen og slipemiddelet har skåret hull i veggen, slippes avtrekkeren for slipemiddel opp, og da danner dysen i enden av håndlansen en fin vanntåke som kjøler ned brannen, slik at den kan slukkes fra utsiden.
Oslo og Røros er blant kommunene som har kjøpt inn det nye utstyret, og flere prøver det nå ut, blant annet Drammen.
– Dette utstyret gjør jobben vår sikrere. I tillegg bruker det mindre vann enn en tradisjonell brannslange, og vi får redusert vannskade, sa brannkonstabel Tor Karoliussen til Drammens Tidende etter at han hadde prøvd skjæreslukkeren.
– Vi skal kjøpe inn en ny førsteutrykningsbil neste år, og vi vil vurdere om vi skal kjøpe inn en skjæreslukker på den. Det er tydelig at vi i framtiden vil ha stor bruk for slikt utstyr, sa avdelingssjef Trond Bekken ved Drammensregionens brannvesen til avisen etter at utstyret var testet.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Birgitte Haneide / Ruter