JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Teknisk: Fra helvete til himmels

For bare to år siden hang trusselen om masseoppsigelse over hodet på de ansatte i Halden. Nå snakker ingen lenger om det som var. I stedet satses det friskt, blant annet på teknisk drift. Nå er det nyansettelser og nye maskiner som gjelder.

2005111714485320131216050547

– Det er rett og slett en herlig opplevelse å se nye maskiner rulle inn, smiler Åge Andersen. Han er leder for Seksjon samferdsel og teknisk i Halden og fagkoordinator på enheten teknisk drift. Han har jobbet i kommunen så lenge at han husker hvordan hele avdeling er blitt tappet for både folk og materiell i en sammenhengende nedtur helt siden 80-tallet.

Flere folk

Nå har vinden snudd, og det er derfor Åge fryder seg. For alt det nye triller inn som symboler på en ny tid, det forteller om et spennende og friskt investeringsbudsjett, om politikere og en administrativ ledelse som har tro på avdelingen.

Og sist, men ikke minst: Om en avdeling som endelig har begynt å tro på seg selv og på framtiden!

Enheten har ikke bare fått nye maskiner på plass. I løpet av året er det også ansatt fire vaktmestere, to rørleggere, to ansatte i parkvesenet og to på renseanlegget. I tillegg er det tatt inn fem lærlinger. Totalt har avdelingen ca. 100 ansatte, hvorav ti er lærlinger.

– Jeg er opptatt av at vi hele tiden skal ha lærlinger i enheten. Dette er en god måte å rekruttere dyktige fagfolk på, sier enhetsleder Geir Aarbu.

En av de nyansatte er rørlegger Martin Lunde. Han kommer fra et privat firma, og liker seg godt som kommuneansatt.

– Jeg søkte jobb her fordi jeg hadde hørt fra andre i bransjen at dette var et spennende sted å jobbe. Og så langt syns jeg det stemmer fullt ut, forteller han.

Ryddigere

– Vi vant kampen mot masseoppsigelse, sier Arne Helgestad, leder i Fagforbundet Halden.

– Vi har en fortid som har vært preget av uro og amper stemning mellom de tillitsvalgte og ansatte på den ene siden og kommunens administrative og politiske ledelse på den andre. Selv om vi aldri blir enige om alt, syns jeg vi har fått et mye ryddigere forhold til kommunens ledelse.

– Samarbeidsklimaet er blitt bedre, og vi er selvsagt svært fornøyd med at kommunen ser ut til å satse offensivt på egne kvaliteter, blant annet gjennom et investeringsbudsjett på 260 millioner kroner, fortsetter han.

Satser på egne krefter

Geir Aarbu er forholdsvis nyansatt som enhetsleder for teknisk drift. Han møtte noe skepsis blant de ansatte fordi han er økonom, uten teknisk bakgrunn. Men skepsisen ble raskt snudd til velvilje da han fikk gjennomslag for et budsjett som viser at kommunen ønsker å satse på egne krefter når det gjelder teknisk drift.

– Vi har konkurranseeksponering i Halden, det vil si at våre tjenester skal kunne sammenliknes med andre. Det er greit nok for meg, men for å være konkurransedyktig må vi ha ressurser å konkurrere med. Budsjettet for 2005 og signalene for de nærmeste årene gir oss disse ressursene, sier Aarbu.

Han har vært med på hele budsjettprosessen, og forteller at rådmann Per Egil Pedersen har vist stor velvilje overfor forslag som har vært godt begrunnet.

– Jeg syns samarbeidet med rådmannen har vært veldig bra, sier Aarbu.

Også nye regler for momskompensasjon har gjort det lettere for kommunen å utvide og fornye maskinparken. Svært enkelt framstilt får kommunene nå refundert moms på det de kjøper, noe som gjør det billigere. Også lavt rentenivå har økt den kommunale investeringslysten.

Må levere

Teknisk drift fikk tre millioner kroner til å kjøpe nytt for på årets budsjett. I tillegg sto 2,3 millioner ubrukt igjen fra i fjor. Resultatet så langt er 15 nye biler og maskiner, blant annet tre traktorer, en feiemaskin, og en lastebil. I tillegg er blant annet den utslitte veiskrapen blitt fullstendig renovert og framstår nesten som ny.

– På økonomiplanen for 2006 til 2008 er det satt opp bevilgninger til nyinvesteringer på Teknisk drift på tre millioner kroner hvert år. Hvis dette ikke blir beskåret i framtidige budsjettbehandlinger, vil disse pengene være et godt middel til å komme enda mer på offensiven, sier Geir Aarbu.

Samtidig understreker han at det forventes noe tilbake for de midlene som nå blir brukt.

– Vi har fått ett til to års prøvetid på å bygge opp avdelingen til et konkurransedyktig nivå, og det har vi alle forutsetninger til å klare. Vi har en dyktig og entusiastisk stab, vi har ingen eiere som krever overskudd, men vi skal gå i balanse, og vi er i ferd med å få på plass en maskinpark som gjør oss effektive. Nå har vi for eksempel en gressklipper som går og går, i stedet for å stå på verksted. Det et godt eksempel på en effektiv investering, sier Aarbu.

– Når vi får alt på plass, skal vi kunne legge inn anbud og ta på oss oppdrag som en hvilken som helst fullverdig entreprenør.

– Det betyr at vi må levere den kvaliteten som både politikere og administrasjon forventer. Og vi må bevise at vi kan gjøre dette like billig, helst litt billigere, enn andre, fortsetter han.

– Og det skal vi klare! slår han fast.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy