JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korrupsjonen startet i Norgesbuss, viser ny dokumentasjon

Korrupsjonssaken mot en Unibuss-sjef strekker seg tilbake til hans tid i Norgesbuss. Fagbladet er i besittelse av dokumentasjon som viser utbetalinger på 1,2 millioner kroner fra MAN til siktede allerede i 2002.

2011102617541620131216172636

ola.tommeras@fagforbundet.no

Mens han jobbet i ledelsen i Unibuss, skal han ha mottatt 3,1 millioner kroner i bestikkelser fra MAN, ifølge siktelsen. Dette er den mest alvorlige av korrupsjonssakene som har sendt det kommunalt eide selskapet ut i hardt vær. Det er utestengt fra Ruters anbudskonkurranse for Oslo Vest, og ansatte frykter for arbeidsplassene sine.

Nå viser signerte utbetalingsbilag fra MANs hovedkontor i München, at den siktede også mottok millionbeløp i bestikkelser før han begynte i Unibuss, mens han var ansatt i ledelsen i Norgesbuss.

Les også: - Mer et bransjeproblem enn et Unibuss-problem

Kjøpte 37 busser for Norgesbuss

I år 2002 hadde den siktede en lederstilling i Norgesbuss. To år senere gikk både han og daværende direktør i Norgesbuss over til Unibuss.

Fagbladet er i besittelse av en signert kvittering og oversikter over godtgjørelser fra MANs hovedkontor i München som viser utbetalinger på til sammen 162.800 euro - eller 1,24 millioner kroner - til siktede dette året.

Godtgjørelsen var for 37 busser som MAN leverte til Norgesbuss fra 7. mai til 17. juni 2002. Mannen skal ha fått 4400 euro per buss, som motytelse for at MAN fikk levere disse til det norske busselskapet.

I tillegg til Unibuss-siktelsen

Den siktede sjefen sa selv opp stillingen sin etter at han ble pågrepet og korrupsjonssiktet i forrige måned.

- Per i dag omfatter siktelsen kun de bestikkelsene vedkommende skal ha mottatt i sin tid i Unibuss, bekrefter politiadvokat Christian Stenberg ved Oslopolitiets Finans- og miljøkrimseksjon overfor fagbladet.no.

Beløpet siktede skal ha mottatt før ansettelsen i Unibuss, kommer dermed i tillegg til de 3,1 millioner kronene. Det totale beløpet mannen kan ha mottatt, er dermed på mer enn 4,3 millioner kroner. Det er så langt ikke påvist om han har mottatt pengene på vegne av flere eller kun for sin egen del.

Ba MAN om å granske

Ledelsen i Norgesbuss er godt kjent med at den siktede Unibuss-sjefen gikk fra deres ledelse til Unibuss. Nåværende direktør, Atle Rønning, mottok varsling om at korrupsjon kan ha finnet sted også hos dem. Det gjorde at selskapet satt i gang undersøkelser for to uker siden.

- Vi har vært i kontakt med MAN for å forhøre oss om det kan ha vært utbetalinger til vedkommende mens han var ansatt hos oss. De har åpnet en gransking for å avklare dette, og vi avventer granskingen, sier Atle Rønning til fagbladet.no.

- De nevnte utbetalingene er hittil ukjent for oss, sier Rønning.

Les også: - Nå må utesteningen av Unibuss trekkes tilbake

Jobbet sammen i ledelsen

Direktør for Norgesbuss i 2002 var Kjell Knarbakk. Knarbakk er i dag viseadministrerende direktør i nettopp Unibuss, og har dermed jobbet nært med den siktede både ved innkjøpene til Norgesbuss og til Unibuss.

På spørsmål fra Fagbladet om han hørte om godtgjørelser fra MAN i sin tid som Norgesbuss-direktør, svarer Knarbakk:

- Det er jeg overhodet ikke kjent med.

- Fagbladet har dokumentasjon på at den siktede skal ha mottatt penger fra MAN mens han var i Norgesbuss i 2002, samtidig som du var direktør i selskapet?

- Dette er jeg overhodet ikke kjent med, framholder Knarbakk til www.fagbladet.no.

NORGESBUSS:

370 busser

1190 ansatte

Omsetning: 670 millioner kroner (2010)

Eier: Torghatten trafikkselskap AS

UNIBUSS:

567 rutebusser, 25 ekspressbusser og 24 turbusser

1577 ansatte

Omsetning: 972 millioner kroner (2010)

Eier: Oslo kommune via KTP AS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy