Ønsker hjelp fra havneansatte
Det internasjonale transportarbeiderforbundet ITF har i 60 år drevet en kampanje mot redere som seiler under bekvemmelighetsflagg og som ikke har tariffavtaler med sjøfolkene sine. Fagforbundets havneansatte kan hjelpe dem i arbeidet.
ITF har en koordinator og fire inspektører i Norge. Angelica Gjestrum er inspektør med Oslofjorden som sitt område. Nylig besøkte hun Fagforbundets faggruppe 1 for havneansatte for å fortelle hvordan de som jobber på havnene kan hjelpe ITF med å rydde opp i arbeidsforholdene for mange sjøfolk.
Tid er penger
- Sjøfolk var de første som ble rammet av globaliseringseffekten. Da kampanjen ble lansert, var hovedmålet å få rederne til å flagge hjem, men selvsagt også at de ansatte på båtene skal ha anstendige lønns- og arbeidsforhold uansett hvilket flagg de seiler under, sier Gjestrum.
Tid er penger for rederne. Hvis en båt blir liggende i havn uten å bli lastet eller losset, betyr det store tap. Derfor vil en havneboikott av skip uten tariffavtale med sjøfolkene være et språk eierne forstår.
Trenger hjelp
– Vi må ha god kontakt med de havneansatte, slik at de kan tipse oss om skip der arbeidsforholdene ikke ser ut til å være som de burde. Vi trenger også en oppdatert oversikt over plasstillitsvalgte og andre kontaktpersoner, slik at det er mulig å aksjonere raskt hvis det skulle være nødvendig, sier Gjestrum.
– Skipene ligger ofte bare fire–fem timer i havn. Derfor må alt gå på skinner for at en boikott skal bli effektiv, fortsetter hun.
ITF-inspektørene inspiserer skip som ifølge loggdokumenter ikke har hatt inspeksjoner de siste tre månedene, eller der de har konkrete mistanker.
Et varsel om boikott må gis ett døgn i forveien hvis det dreier seg om et utenlandsk skip med utenlandsk eier. Hvis skipet har en avtale som ikke blir fulgt, kan det aksjoneres uten forvarsel.
– Vi er bare første ledd i arbeidet. Gjennom en boikott vil vi tvinge fram en avtale for de ansatte. Så rapporterer vi videre i ITF-nettverket, slik at skipet og de ansatte blir fulgt opp med inspeksjoner i andre havner. Og til slutt må fagorganisasjonene i sjøfolkenes hjemland gi dem den faglige hjelpen de trenger, sier hun.
Gjestrum ønsker også å berolige de havneansatte som er redd for reaksjoner og erstatningskrav i etterkant av en eventuell boikott: – Vi er blitt truet med økonomiske krav mange ganger, men har aldri måttet betale et øre, sier hun.
Vil kartlegge
Fagforbundets Seksjon samferdsel og teknisk vil ta initiativ til at ITF-inspektørene får et nett av kontaktpersoner blant forbundets havneansatte.
– Vi har om lag 1000 medlemmer som jobber i forskjellige havner, men forbundet har bare to rene havneforeninger. Resten står som medlemmer i de ordinære kommunale foreningene, sier rådgiver i seksjonen, Steinar Granlund. Han vil nå finne ut hvem forbundet kan bruke som kontaktpersoner i de forskjellige havnene.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST