JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

6 timer renhold 1 time trening

Eldre arbeidstakere vil vurdere å stå tida ut, yngre får mer tid til små barn, og faren for slitasjeskader minsker.

2006081512223520131216050725

Sekstimersdag i kombinasjon med trening gir ny giv for renholdere på Sykehuset i Kongsvinger.

– Plagene i skulderen som gjorde moppingen smertefull, er forsvunnet i løpet av prosjektet. Treningen har gjort at jeg har gått ned flere kilo, og jeg føler meg mye bedre. Jeg kommer hjem tidligere fra jobb, og jeg har mer tid og overskudd til datteren min på to år, forteller Ulrika Stålstad (28).

Renholdere på Sykehuset Innlandet HF- Kongsvinger snakker om sekstimersdag med trening som en drømmesituasjon. Nå håper de at elementer ved ordningen kan fortsette ut over prøveperioden.

Tiltak mot sykefravær

Ordningen er et av de første offentlige prøveprosjektene med sekstimersdag. Utgangspunktet var at Sykehuset Innlandet sentralt tilbød en større sum til prosjekter som kunne få sykefraværet ned. Hilde Sætha, avdelingsleder for renhold og tekstil, søkte om sekstimersdag for åtte av sine renholdere. Ledelsen foreslo å kombinere sekstimersdagen med trening.

– Renholdsyrket er hardt fysisk arbeid som sliter på kroppen. Vi har strevd med mye sykefravær i avdelingen vår, forteller hun.

Avdelingen består av 28 renholdere, åtte ble tatt ut til å være med i prosjektet. Kriteriene var at de var i hundre prosent jobb i hele prosjektperioden og at hadde fysisk krevende arbeidsoppgaver. I samarbeid med gruppeledere, verneombud og tillitsvalgt satte Sætha sammen gruppa med renholdere på bakgrunn av ulik alder og familiesituasjon. De fleste hadde også tidligere strevd med forskjellige belastningsplager. Deltakerne måtte ha motivasjon til å gjennomføre treningsprogrammet. Renholderne har hatt sekstimersdag siden februar i år og prosjektet ble avsluttet første juli.

Strekker til

Prosjektpengene ble i hovedsak brukt til å ansette en vikar i full stilling i fem måneder. Hun dekket den ekstra timen til alle de åtte renholderne hver dag. Altså, sekstimersdag med full lønnskompensasjon, uten krav om økt produktivitet.

– Ekstra arbeidskraft er den eneste måten å gjennomføre det på. Arbeidspresset er allerede høyt nok for oss. Vi hadde aldri rukket å vaske over alt hvis vi fikk en time mindre til det samme arbeidet, sier Nina Knutsen Storeide.

Hun er medlem av Fagforbundet og varatillitsvalgt for renholderne på Kongsvinger Sykehus.

– Det har vært en drøm. Jeg har hatt en operasjon i hånda som gjorde at jeg mistet alle musklene i armen. Treningen har ført til at dette nå kjennes mye bedre, og det gjør arbeidsdagen min lettere, sier hun.

Storeide har to sønner, en har flytta hjemmefra, en fjortenåring bor hjemme.

– I prosjektperioden er jeg allerede hjemme når yngstemann kommer hjem fra skolen. Jeg har overskudd til å følge ham bedre opp og hjelpe til med lekser. Middagene har ofte vært enkle. Nå har jeg bedre tid til å lage ordentlig mat. Det letter også på den dårlige samvittigheten og følelsen av ikke å strekke til, sier hun.

Trening gir overskudd

Treningen er en viktig del av prosjektet for å bygge styrke som igjen gir overskudd. To ganger i uka, etter endt arbeidsdag, får de veiledning av fysioterapeut. Treningen består blant annet av stavgang, aerobic, tredemølle, bassengtrening og øvelser med pilatesball. Renholderne oppfordres til å bruke den ekstra tida renholderne får gjennom redusert arbeidstid til egentrening.

– Jeg ser tydelig forandring hos deltakerne. De er blitt sterkere, de tar i mer og tåler flere repetisjoner av øvelser. De får rett og slett kick av å trene, sier fysioterapeut Anette Sæther.

Flere av renholderne har fortalt henne at småplager i skuldre, nakke og rygg har forsvunnet.

– Trening kan forebygge både psykiske og fysiske helseskader. Mange syns det er vanskelig å komme seg på treningsstudio eller ut i marka etter at de kommer hjem fra jobb. Kan man gjøre det i forbindelse med arbeidstida, er det ofte mye lettere. Det sosiale og trygghetsfølelsen er viktige motivasjonsfaktorer for trening. Derfor kan trening på arbeidsplassen være gunstig, mener Sæther.

Grete Vang (60) har jobbet på sykehuset i snart førti år. Hun har hele tida trivdes i jobben sin, men legger ikke skjul på at rengjøring er hardt arbeid.

– Denne våren har vært et pustehull i hverdagen. Hadde ordningen med trening og sekstimersdag fortsatt, kunne jeg vurdert å stå til jeg var 67 år. Slik som det er nå, går jeg så fort jeg fyller 62.

Ikke ned i lønn

Avdelingsleder Sætha syns det er for tidlig å evaluere prosjektet mot sykefravær etter så kort tid. Likevel har hun merket en mye mer positiv stab den tida prosjektet har vart og notert seg småplager som har forsvunnet. Hun vil likevel ikke få en haug av søknader om nedsatt stillingsprosent.

– Med våre lønninger er det få som har mulighet til det. Sekstimersdag blir bare et tilbud hvis en får full lønnskompensasjon. Jeg har ikke råd til å gå ned i lønn nå, sier småbarnsmor Ulrika Stålstad.

– Tilrettelagt trening for arbeidstakere i arbeidstida har så positive virkninger at dette prosjektet er noe jeg vil anbefale alle arbeidsgivere å gå inn for, sier avdelingsleder Hilde Sætha.

Sekstimersdag

Fem måneders prosjekt for åtte renholdere ved Sykehuset Kongsvinger.

Seks timers arbeidsdag med full lønnskompensasjon, kombinert med trening.

Vikar har dekket «tapt» arbeidstid

Mål å minske belastningsskader og å redusere sykefraværet.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy