Like før sommerferien ble de tolv siste faglærte renholderne hedret med kake og rosende ord. Dermed har 60 prosent av de 26 renholderne i kommunen fagbrev.
– Vi er stolt over å ha så mange med fagbrev, og jeg syns dere skal være stolt over dere selv også, sa renholdsleder Kirsten Heimsnes under tilstelningen.
– God økonomi
Til Fagbladet sier Heimsnes at hun håper flest mulig av kommunens renholdere tar fagbrev. Hun mener dette hever statusen på yrket, gir større trivsel på arbeidsplassen og at kunnskapen som ligger i et fagbrev gir de drøyt 5000 innbyggerne i kommunen bedre kvalitet på renholdstjenestene.
– Renholdet betyr mye for inneklimaet og vedlikeholdet i de kommunale byggene, derfor er det viktig for svært mange at kvaliteten på arbeidet er god.
– Fagkunnskapen gjør dem også mer selvstendige i arbeidet, de kan overlappe hverandre og ta flere avgjørelser selv. På den måten sparer kommunen penger over tid – til tross for at en faglært renholdsoperatør tjener 20.000 mer i året enn en ufaglært renholder, sier Heimsvik.
Hun håper enda flere av Nærøys renholdere tar fagbrev i tiden som kommer.
Store verdier
Personalsjef Tore Bye Mellingsæter var en av foreleserne på teoridelen av fagopplæringen:
– Tilbakemeldingene fra deltakerne gjorde at forelesningen også ble lærerik for min egen del, forteller han.
– Vi har en stor bygningsmasse i kommunen, og renholderne gjør mye viktig overflatebehandling og vedlikehold. De forvalter store verdier, og da er det selvsagt viktig at de har kunnskap til å forvalte verdiene på en best mulig måte. Å legge forholdene til rette for at våre renholdere kan ta fagbrev er med andre ord god økonomi.
– Det er også en utfordring å rekruttere renholdspersonell. Derfor er fagbrev et godt tiltak for å heve statusen på yrket, sier Tore Bye Mellingsæter.
Fornøyd
Fagforbundet i Nærøy er svært godt fornøyd med hvordan forholdene er lagt til rette for at renholderne kunne ta fagbrev.
– Dette hever statusen deres, og det øker lønnen deres. Samtidig er et fagbrev en god dokumentasjon på hva renholderne faktisk kan. Og det er ikke lite! sier hovedtillitsvalgt Tove-Elisabeth Paulsen.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold