JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Transport: Grenseløst samarbeid

– Hvis vi skal klare å mobilisere mot den økende makten til de store multinasjonale selskapene i transportsektoren, må vi etablere faglige nettverk på tvers av både nasjoner og organisasjoner, sier Asbjørn Wahl.

2006091112343720131216050732

Det britiske selskapet «First Bus» er et eksempel på hva det betyr å ha internasjonale nettverk. Selskapet er blitt stort i USA, og har drevet en aggressiv antifaglig praksis overfor sine sjåfører. Dette har fått britiske kolleger til å reagere, og forholdene i USA er blitt litt bedre etter at de britiske sjåførene aksjonerte mot sitt eget selskap i Storbritannia.

Global organisering

Dette er en av erfaringene som Asbjørn Wahl i «For velferdsstaten» har med seg hjem fra den store konferansen til ITF (Det internasjonale transportarbeiderforbundet) i Sør-Afrika i august. På konferansen ble Wahl gjenvalgt som nestleder i seksjon veitrafikk, som blant annet omfatter kollektivtrafikken.

Mottoet for konferansen var «Global organisering, kamp for våre rettigheter». Den hadde samlet 1107 delegater fra 108 forskjellige land, og Asbjørn Wahl var Fagforbundets delegat. Han forteller at det var mobiliseringen mot multinasjonale selskaper som preget store deler av konferansen.

– Også i transportsektoren må fagbevegelsen omstille seg for å møte en ny struktur der store multinasjonale selskaper kjøper seg opp i forskjellige lands kollektivtrafikk. Dette krever samarbeid over landegrensene, og ikke minst samarbeid på tvers av organisasjoner og avtaleområder, sier Wahl.

Felles møte i Norge

Samtidig var delegatene opptatt av hvordan fagbevegelsen skal rekruttere nye medlemmer og styrke sin innflytelse overfor selskaper som driver fagforeningsknusing og aggressivt antifaglig arbeid. Også her konkluderte konferansen at samarbeid over både faglige og nasjonale grenser og aktiv nettverksbygging er en riktig vei å gå.

Under konferansen hadde tillitsvalgte innen kollektivtrafikk egne møter for å bygge opp et internasjonalt nettverk, og i Norge skal Fagforbundet, Transportarbeiderforbundet og Jernbaneforbundet ha et felles møte i september for å drøfte felles problemstillinger.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy