Det britiske selskapet «First Bus» er et eksempel på hva det betyr å ha internasjonale nettverk. Selskapet er blitt stort i USA, og har drevet en aggressiv antifaglig praksis overfor sine sjåfører. Dette har fått britiske kolleger til å reagere, og forholdene i USA er blitt litt bedre etter at de britiske sjåførene aksjonerte mot sitt eget selskap i Storbritannia.
Global organisering
Dette er en av erfaringene som Asbjørn Wahl i «For velferdsstaten» har med seg hjem fra den store konferansen til ITF (Det internasjonale transportarbeiderforbundet) i Sør-Afrika i august. På konferansen ble Wahl gjenvalgt som nestleder i seksjon veitrafikk, som blant annet omfatter kollektivtrafikken.
Mottoet for konferansen var «Global organisering, kamp for våre rettigheter». Den hadde samlet 1107 delegater fra 108 forskjellige land, og Asbjørn Wahl var Fagforbundets delegat. Han forteller at det var mobiliseringen mot multinasjonale selskaper som preget store deler av konferansen.
– Også i transportsektoren må fagbevegelsen omstille seg for å møte en ny struktur der store multinasjonale selskaper kjøper seg opp i forskjellige lands kollektivtrafikk. Dette krever samarbeid over landegrensene, og ikke minst samarbeid på tvers av organisasjoner og avtaleområder, sier Wahl.
Felles møte i Norge
Samtidig var delegatene opptatt av hvordan fagbevegelsen skal rekruttere nye medlemmer og styrke sin innflytelse overfor selskaper som driver fagforeningsknusing og aggressivt antifaglig arbeid. Også her konkluderte konferansen at samarbeid over både faglige og nasjonale grenser og aktiv nettverksbygging er en riktig vei å gå.
Under konferansen hadde tillitsvalgte innen kollektivtrafikk egne møter for å bygge opp et internasjonalt nettverk, og i Norge skal Fagforbundet, Transportarbeiderforbundet og Jernbaneforbundet ha et felles møte i september for å drøfte felles problemstillinger.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Per Flakstad