JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oftere på trafikkulykker enn brann

Brannvesenet rykker ut på nesten dobbelt så mange trafikkulykker som branner.

2006101113085920131216050749

Det må brannfolk til for å redde folk som sitter fastklemt i bilvrak. Dette er blitt en stadig viktigere del av arbeidsdagen.

Ofte kan det stå om minutter for å redde liv. Folk som sitter fastklemt kan blø i hjel hvis de ikke blir reddet raskt ut.

Ut på sju minutter

Dagsavisen fortalte i høst en historie om hvordan brannvesenet brukte sju minutter fra alarmen gikk til sjåføren i en ulykkesbil var ute av bilen. Hvis han hadde blitt sittende fastklemt i vraket noen minutter til, kunne utfallet av ulykken blitt fatalt. Takket være brannfolkenes raske innsats reddet han livet.

Slike redningsoppdrag blir stadig mer vanlig. Samtidig brenner det ikke så ofte som før, og dermed rykker naturlig nok også brannvesenet sjeldnere ut på branner.

For ti år siden rykket brannvesenet ut på dobbelt så mange branner som trafikkulykker. Nå er forholdet motsatt, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.

– Brannvesenet er noe helt annet enn for noen år siden. Det er blitt en teknisk redningstjeneste, sier avdelingsleder i DSB, Hans Kristian Madsen til Dagsavisen.

Hurtigfrigjøring

At brannvesenet rykker oftere ut på trafikkulykker skyldes etter Madsens mening ikke flere ulykker, men at brannvesenet oftere blir tilkalt som hjelpere.

– De har blant annet en metode for hurtigfrigjøring fra bilvrak som de har begynt å bruke, og det fins flere eksempler på at det har reddet liv, sier han. Hurtigredningsmetoden går ut på å feste kjettinger til bilvraket og trekke det fra hverandre. Metoden ble først tatt i bruk i Oslo, og er nå i bruk over hele landet.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy