JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsløft for ambulansepersonell

Ambulansepersonellet i Helse Nordmøre og Romsdal ble løftet fra lønnsgruppe tre til fire under de lokale forhandlingene i høst. Det gir dem et lønnsløft på opptil 37.000 kroner.

2006101113105720131216050752

Resultatet av de lokale forhandlingene betyr at ambulansepersonell med fagutdanning er plassert i samme lønnsgruppe som ansatte med høyskoleutdanning, blant annet sykepleiere. Det gir dem en topplønn på 305.000 etter ti årsansiennitet, mot 268.000 som de kunne ha oppnådd hvis de hadde blitt stående i lønnsgruppe tre.

De fleste andre steder er ambulansepersonellet plassert i gruppe tre. Læreplanen for ambulansefaget stiller strenge krav til fagarbeiderne, og svært mange har også kunnskap langt ut over læreplanens krav. Derfor opplever mange at de er blitt frakjørt lønnsmessig i forhold til de krav til kunnskap og ansvar som ligger i jobben deres.

I Oslo ble det forsøkt å løfte personell med paramedicutdanning, dvs. ett år på høyskole i tillegg til fagutdanning, fra gruppe tre til fire under årets forhandlinger. Men det gikk ikke denne gangen.

Videreutdanning

– Jeg syns det gikk ganske greit å få gjennom kravet om ny lønnsplassering, sier leder i Fagforbundet Molde sjukehus, Ragnhild Henriksen.

– Men det er viktig å få meg seg at ambulansepersonellet selv har bidratt aktivt gjennom å ta fagbrev og å videreutdanne seg, slik at de er godkjent for å kunne gi medikamenter. På den måten kan de ta et selvstendig ansvar på mange skadesteder, uten å være avhengig av lege.

– Jeg vil gjerne berømme sykehusledelsen for å legge forholdene til rette slik at ansatte kan øke kompetansen sin. Men samtidig er det de ansatte selv som må vise interesse for faget sitt og gjøre en ekstra innsats. Ved å øke både real- og formalkompetansen sin har ambulansepersonellet nå fått betalt gjennom høyere lønn. Det er gledelig, sier Ragnhild Henriksen.

Anerkjennelse

– Dette er en anerkjennelse av kunnskapen og det store og selvstendige ansvaret som ambulansepersonell har, sier Hans Martin Aase, som er leder for arbeidsgruppen prehospitale tjenester i Fagforbundet. Han håper utviklingen andre steder i landet går samme vei ved senere forhandlingsrunder.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy