Resultatet av de lokale forhandlingene betyr at ambulansepersonell med fagutdanning er plassert i samme lønnsgruppe som ansatte med høyskoleutdanning, blant annet sykepleiere. Det gir dem en topplønn på 305.000 etter ti årsansiennitet, mot 268.000 som de kunne ha oppnådd hvis de hadde blitt stående i lønnsgruppe tre.
De fleste andre steder er ambulansepersonellet plassert i gruppe tre. Læreplanen for ambulansefaget stiller strenge krav til fagarbeiderne, og svært mange har også kunnskap langt ut over læreplanens krav. Derfor opplever mange at de er blitt frakjørt lønnsmessig i forhold til de krav til kunnskap og ansvar som ligger i jobben deres.
I Oslo ble det forsøkt å løfte personell med paramedicutdanning, dvs. ett år på høyskole i tillegg til fagutdanning, fra gruppe tre til fire under årets forhandlinger. Men det gikk ikke denne gangen.
Videreutdanning
– Jeg syns det gikk ganske greit å få gjennom kravet om ny lønnsplassering, sier leder i Fagforbundet Molde sjukehus, Ragnhild Henriksen.
– Men det er viktig å få meg seg at ambulansepersonellet selv har bidratt aktivt gjennom å ta fagbrev og å videreutdanne seg, slik at de er godkjent for å kunne gi medikamenter. På den måten kan de ta et selvstendig ansvar på mange skadesteder, uten å være avhengig av lege.
– Jeg vil gjerne berømme sykehusledelsen for å legge forholdene til rette slik at ansatte kan øke kompetansen sin. Men samtidig er det de ansatte selv som må vise interesse for faget sitt og gjøre en ekstra innsats. Ved å øke både real- og formalkompetansen sin har ambulansepersonellet nå fått betalt gjennom høyere lønn. Det er gledelig, sier Ragnhild Henriksen.
Anerkjennelse
– Dette er en anerkjennelse av kunnskapen og det store og selvstendige ansvaret som ambulansepersonell har, sier Hans Martin Aase, som er leder for arbeidsgruppen prehospitale tjenester i Fagforbundet. Han håper utviklingen andre steder i landet går samme vei ved senere forhandlingsrunder.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte