Resultatet av de lokale forhandlingene betyr at ambulansepersonell med fagutdanning er plassert i samme lønnsgruppe som ansatte med høyskoleutdanning, blant annet sykepleiere. Det gir dem en topplønn på 305.000 etter ti årsansiennitet, mot 268.000 som de kunne ha oppnådd hvis de hadde blitt stående i lønnsgruppe tre.
De fleste andre steder er ambulansepersonellet plassert i gruppe tre. Læreplanen for ambulansefaget stiller strenge krav til fagarbeiderne, og svært mange har også kunnskap langt ut over læreplanens krav. Derfor opplever mange at de er blitt frakjørt lønnsmessig i forhold til de krav til kunnskap og ansvar som ligger i jobben deres.
I Oslo ble det forsøkt å løfte personell med paramedicutdanning, dvs. ett år på høyskole i tillegg til fagutdanning, fra gruppe tre til fire under årets forhandlinger. Men det gikk ikke denne gangen.
Videreutdanning
– Jeg syns det gikk ganske greit å få gjennom kravet om ny lønnsplassering, sier leder i Fagforbundet Molde sjukehus, Ragnhild Henriksen.
– Men det er viktig å få meg seg at ambulansepersonellet selv har bidratt aktivt gjennom å ta fagbrev og å videreutdanne seg, slik at de er godkjent for å kunne gi medikamenter. På den måten kan de ta et selvstendig ansvar på mange skadesteder, uten å være avhengig av lege.
– Jeg vil gjerne berømme sykehusledelsen for å legge forholdene til rette slik at ansatte kan øke kompetansen sin. Men samtidig er det de ansatte selv som må vise interesse for faget sitt og gjøre en ekstra innsats. Ved å øke både real- og formalkompetansen sin har ambulansepersonellet nå fått betalt gjennom høyere lønn. Det er gledelig, sier Ragnhild Henriksen.
Anerkjennelse
– Dette er en anerkjennelse av kunnskapen og det store og selvstendige ansvaret som ambulansepersonell har, sier Hans Martin Aase, som er leder for arbeidsgruppen prehospitale tjenester i Fagforbundet. Han håper utviklingen andre steder i landet går samme vei ved senere forhandlingsrunder.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen