Renhold: – Viktig norskkrav

Mangeårig renholder og renholdsleder i Stavanger, Gerd Kristensen, mener kravet om norskkunnskaper for de ansatte er viktig.

2006101113290720131216050758

– Det må være et minstekrav at ansatte kan snakke, lese og skrive norsk. Vi har i dag renholdere fra mange forskjellige land i kommunen. Greit nok at norsken ikke er fullkommen, men et minimumskrav må det være, sier Gerd Kristensen, som i dag er hovedtillitsvalgt i Stavanger.

Hun reagerer på at likestillings- og diskrimineringsombudet mener et renholdsfirma brøt loven da det søkte etter vikarer som behersket norsk skriftlig og muntlig.

– Arbeidsgiver skal ikke stille strengere språkkrav enn det som er nødvendig for å utføre jobben, sa ombud Bente Gangås.

– Norskkunnskap er viktig både for arbeidsgiver og for den ansatte, mener Gerd Kristensen.

– Det er viktig for renholdere å kunne forstå det som står i arbeidsinstruks og databladene på for eksempel kjemiske stoffer. I pausene er det også lett å føle seg utenfor hvis en ikke behersker språket. Renholdere kommer ofte fra forskjellige land, og da kan det være fint å ha norsk som et fellesspråk, mener hun.

– Hvis noe skulle skje en dag du er alene på jobb, for eksempel et branntilløp eller en vannlekkasje, så er det også viktig å kunne tilkalle rask hjelp på et språk alle forstår, legger hun til.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy