JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

God renholdskvalitet trass i rasjonalisering

Renholderne i Lenvik kommune i Troms må vise at de er konkurransedyktige. Ellers blir jobbene deres konkurranseutsatt.

2006121114452820131216050818

I månedsskiftet oktober/november vedtok kommunestyret i Lenvik at renholdet fortsatt skal være kommunalt.

Renholderne har hatt kniven på strupen i to år, etter at kommunestyret i Lenvik høsten 2004 vedtok å utrede konkurranseutsetting av renholdet. Det var Høyre og Fremskrittspartiet, sammen med KrF og Kystpartiet som sikret flertall for vedtaket.

Samlet ett sted

Senere, under en generell omorganisering i kommunen, ble renholderne samlet i Bygg og eiendom. Tidligere hadde de vært ansatt på sine respektive arbeidsplasser.

– Vi fikk to år på oss til å vise at vi kunne bli mer effektive og få ned kostnadene, forteller renholdsleder og leder i Fagforbundet Lenvik, Torill Rønneberg, til Fagbladet.

Renholderne satset offensivt. Dataprogrammet «Jonathan Clean» ble kjøpt inn som planleggingsverktøy, og det ble laget en helt ny renholdsplan. Samtidig ble vikariater og engasjementer ikke fornyet, mens midlertidig ansatte som hadde krav på stillingsvern fikk fast ansettelse.

Tøff omstilling

– I løpet av disse to åra har noen også sluttet, og de er ikke erstattet med nye. Vi måtte ta en totalgjennomgang av hele renholdet, og enkelte måtte flytte på seg. I starten var det en del motstand mot prosessen, den var tøff. Men nå tror jeg alle er fornøyd med at vi beholder renholdet som en kommunal tjeneste, sier Rønneberg.

I dag ligger antall årsverk litt over 30, og målet er å komme litt under. Selv om renholderne vasker like mye – eller mer – med færre ansatte, har ny organisering og ny renholdsplan gjort at kvaliteten er den samme som før. Dette gjorde at KrF og Kystpartiet ombestemte seg og stemte for at renholdet fortsatt skulle være kommunalt.

Må overbevise

– Men vi lever fortsatt på nåde, advarer Rønneberg. Neste høst er det kommunevalg, og hvis Høyre og Frp får flertall alene, kan denne saken fort bli tatt opp igjen. Dessuten må vi fortsette å drive effektivt, og overbevise KrF og Kystpartiet om at de gjorde et klokt valg, sier Torill Rønneberg.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy