Samarbeid på havnene

Fagforbundet og Transportarbeiderforbundet er enige om at de må samarbeide til felles beste for de ansatte i havnene.

2007011314544220131216050918

På havnene er det gjerne slik at laste- og lossearbeiderne er organisert i Norsk Transportarbeiderforbund (NT), mens de fagutdannede kranførerne er medlemmer i Fagforbundet. Nå mener sentrale tillitsvalgte i begge organisasjoner at det er viktig å samarbeide, både for å ivareta lønns- og arbeidsforholdene til havnearbeiderne, men også for å stå sammen hvis det enkelte ganger er nødvendig å presse rederiene til å godta akseptable arbeidsforhold for mannskapet om bord på enkelte båter.

Stopper tariffhopping

På en konferanse i Kristiansand før jul, der medlemmer fra begge forbund var invitert, sa SST-leder Stein Guldbrandsen at et slikt samarbeid og nettverk mellom havneansatte kommer til å bli både viktig og nødvendig.

– Samarbeid mellom organisasjoner er noe vi jobber med på mange områder for blant annet å motvirke tariffhopping. Slike samarbeid bidrar til å styrke hele LO-fellesskapet, sa han.

Terje Samuelsen, tillitsvalgt i NT, støttet dette. Han sa også at mange steder fungerer samarbeidet allerede godt lokalt.

Han kunne fortelle hvordan havnearbeidere i Danmark i et tilfelle ble nektet adgang til sin egen arbeidsplass, mens båten ble losset av eget mannskap sammen med havnas egne kranførere.

– Slik må vi ikke få det i Norge. Vi trenger et samarbeid med tyngde, og jeg håper dette kan bli starten på det, sa han.

Etter konferansen har lokale tillitsvalgte fra begge organisasjoner drøftet samarbeid i Oslo, opplyser Steinar Hopstad som er hovedtillitsvalgt i Oslo Havneforenings Personalforening.

Informasjon og rutiner

Den internasjonale transportføderasjonen ITF er avhengig av havnepersonell de gangene det iverksettes boikottaksjoner overfor skip med mannskap uten avtalte lønns- og arbeidsforhold. Nils Pedersen er en av fem ITF-inspektører i Norge, og han innrømmet at organisasjonene har vært litt for dårlige til å informere og utarbeide varslingsrutiner når boikottaksjoner er aktuelle. Dette er nå prioriterte oppgaver i både ITF, Fagforbundet og Transportarbeiderforbundet.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy