JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samarbeid på havnene

Fagforbundet og Transportarbeiderforbundet er enige om at de må samarbeide til felles beste for de ansatte i havnene.

2007011314544220131216050918

På havnene er det gjerne slik at laste- og lossearbeiderne er organisert i Norsk Transportarbeiderforbund (NT), mens de fagutdannede kranførerne er medlemmer i Fagforbundet. Nå mener sentrale tillitsvalgte i begge organisasjoner at det er viktig å samarbeide, både for å ivareta lønns- og arbeidsforholdene til havnearbeiderne, men også for å stå sammen hvis det enkelte ganger er nødvendig å presse rederiene til å godta akseptable arbeidsforhold for mannskapet om bord på enkelte båter.

Stopper tariffhopping

På en konferanse i Kristiansand før jul, der medlemmer fra begge forbund var invitert, sa SST-leder Stein Guldbrandsen at et slikt samarbeid og nettverk mellom havneansatte kommer til å bli både viktig og nødvendig.

– Samarbeid mellom organisasjoner er noe vi jobber med på mange områder for blant annet å motvirke tariffhopping. Slike samarbeid bidrar til å styrke hele LO-fellesskapet, sa han.

Terje Samuelsen, tillitsvalgt i NT, støttet dette. Han sa også at mange steder fungerer samarbeidet allerede godt lokalt.

Han kunne fortelle hvordan havnearbeidere i Danmark i et tilfelle ble nektet adgang til sin egen arbeidsplass, mens båten ble losset av eget mannskap sammen med havnas egne kranførere.

– Slik må vi ikke få det i Norge. Vi trenger et samarbeid med tyngde, og jeg håper dette kan bli starten på det, sa han.

Etter konferansen har lokale tillitsvalgte fra begge organisasjoner drøftet samarbeid i Oslo, opplyser Steinar Hopstad som er hovedtillitsvalgt i Oslo Havneforenings Personalforening.

Informasjon og rutiner

Den internasjonale transportføderasjonen ITF er avhengig av havnepersonell de gangene det iverksettes boikottaksjoner overfor skip med mannskap uten avtalte lønns- og arbeidsforhold. Nils Pedersen er en av fem ITF-inspektører i Norge, og han innrømmet at organisasjonene har vært litt for dårlige til å informere og utarbeide varslingsrutiner når boikottaksjoner er aktuelle. Dette er nå prioriterte oppgaver i både ITF, Fagforbundet og Transportarbeiderforbundet.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy