JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tomme basseng fylles opp

Før valget i 2005 etterlyste Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund vann i bassengene. Etter god hjelp fra fagbevegelsen får han det som han ønsker.

2007031214393320131216051017

Svømmeforbundet har samarbeidet med Fagforbundet og LO for å påvirke politikerne til å sørge for at tomme basseng blir fylt opp og at nedslitte anlegg blir rehabilitert. Det faglig-politiske samarbeidet har gitt resultater.

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett til våren, kan kommunene ta opp rentefrie lån for å rehabilitere og gjenåpne gamle svømmehaller og bygge nye. De siste årene har skolene hatt samme låneordning, og det har gitt god effekt.

I tillegg har den rødgrønne regjeringen gitt kommunene generelt bedre økonomi. Alt ligger derfor til rette for at lokalpolitikere over hele landet kommer til å gjøre noe med tomme basseng og nedslitte svømmeanlegg.

– Viktig steg i riktig retning

– Jeg er svært godt fornøyd, sier svømmepresident Per Rune Eknes. Han understreker samtidig at de ikke er i mål med saken ennå, men «på slutten av oppløpssiden».

– Dette er et viktig steg i riktig retning. Nå gjelder det for oss å følge opp at lokalpolitikere bruker den muligheten de har fått til å prioritere svømmehaller. Vi må også arbeide for at pengene som blir satt av blir brukt effektivt. Det er viktig at det blir en struktur på fordelingen slik at pengene kommer flest mulig brukere til gode, sier Eknes.

Han tar et lite forbehold om at han ikke har sett noe svart på hvitt ennå, og at det er en stund til revidert budsjett. Utdanningskomiteen på Stortinget har imidlertid vedtatt at regjeringen må lage en låneordning på linje med den som fins for skolebygg, og regjeringen har gitt klare løfter om at svømmehaller vil bli prioritert.

– Det er politisk flertall for dette nå. Jeg tviler på at det er noen vei tilbake for regjeringen. Derfor føler jeg meg ganske trygg på at det vil komme vann i mange basseng i tiden framover.

– Over tid har det vært en feilsatsing når det gjelder svømmeanlegg. Nå bør det være mulig å komme på et riktig spor igjen, sier Eknes.

Fagligpolitisk resultat

Også annen nestleder i LO, Geir Mosti, er godt fornøyd med utviklingen i saken. Han var leder i Seksjon samferdsel og teknisk da Fagforbundet ble med i et samarbeid med Norges Svømmeforbund, Norsk Folkehjelp, Norsk revmatikerforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon der de krevde én milliard kroner til opprusting av landets svømmehaller.

– Vi forsøkte med Bondevik-regjeringen, uten at det ga resultat. Etter valget har vi jobbet politisk overfor Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, og det har virket. Dette er bare ett av flere resultater som kommer ut av det fagligpolitiske samarbeidet, sier Mosti.

– Etter min mening har den rødgrønne regjeringen innfridd valgkampløftene om vann i bassengene. Nå har lokalpolitikerne ingen unnskyldning for ikke å fylle opp bassengene igjen, sier Mosti. Han lover at utviklingen lokalt kommer til å bli fulgt nøye.

– Folk kan blant annet bruke valgkampen i sommer og høst til å utfordre lokalpolitikerne på svømmeanleggene, sier han.

Ønsker kommunale bad

Geir Mosti mener det er viktig at kommunene har et godt tilbud til skolene og til publikum, slik at ikke svømming og bading blir overlatt til markedet og kommersielle interesser.

– Jeg vil ha kommunale bad med kommunalt ansatte, og med inngangspriser som gjør at en familie med flere barn har råd til å bruke bassenget. Alle bør ha lært å svømme. Vi må ikke komme dit at det er økonomien som avgjør om familiens barn får svømmetrening eller ikke, sier han.

– Jeg mener ikke at alle skoler skal ha sine egne basseng, men at det skal finnes kommunale anlegg i rimelig nærhet som skolene kan bruke i sin undervisning og som den slipper å leie til markedspriser, sier Geir Mosti.

Tror på bedring

KS-direktør Bjørn Gudbjørgsrud tror kommunene vil bruke ordningen med rentefrie lån til å pusse opp og bygge nye svømmehaller.

– Alt tyder på at kommunene vil utnytte en slik ordning fullt ut, slik de har gjort med den tilsvarende ordningen for skolebygg de siste årene, sier han til Dagsavisen.

Tomme basseng

Over 200 svømmebasseng i Norge er blitt stengt siden år 2000 på grunn av oppussing eller dårlig kommuneøkonomi.

14 større svømmeanlegg er nå under arbeid eller planlegging.

En undersøkelse som Opinion gjorde for Utdanningsforbundet i 2005, viste at 38.000 skolebarn på 200 skoler ikke fikk svømmeundervisning.

En undersøkelse MMI gjorde i 2003 viste av halvparten av landets tiåringer ikke kunne svømme 200 meter.

I fjor omkom 104 mennesker i drukningsulykker, de fleste av dem i forbindelse med bruk av fritidsbåter. Seks av de omkomne var barn. 14 av drukningsulykkene skjedde under bading.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy