I dag gjenopptok partene meklingen i lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Utfordringene står i kø når forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i arbeidsgiverforeningen KS og forhandlingslederne i LO Kommune, YS-K, Unio og Akademikerne i dag møttes hos meklingsmann Dag Nafstad. Meklingen vil pågå mer eller mindre kontinuerlig fram til meklingsfristen ved midnatt torsdag 22. mai.
Stor streikefare
Det ble brudd i lønnsoppgjøret i kommunesektoren da KS den 29. april la fram et tilbud som Fagforbundets leder Jan Davidsen karakteriserte som er ren fornærmelse.
– Kommuneansatte har et stort etterslep å ta igjen i forhold til privat sektor. Når partene står så langt fra hverandre som nå, er streikefaren høy, sa forhandlingsleder Jan Davidsen den gang.
Tøff jobb
Nå blir det meklingsmann Dag Nafstads oppgave å lose partene i havn. Han er veteran i kommuneoppgjørene som han har fått i land ved de siste hovedoppgjørene. Denne gangen kan det bli en stri tørn å få partene til enighet.
– Streikefaren er stor, erkjente Dag Nafstad overfor Fagbladet like etter at han møtte forhandlingslederne til sonderingsmøte før innspurten.
Kravene spriker sterkt mellom LO Kommune og UNIO, og også vanskelige pensjonsspørsmål med AFP skal på plass. Resultatet i statsoppgjøret som mekler parallelt, vil få stor betydning for en felles offentlig AFP-ordning.
Streikeviljen er stor
Mens de sentrale meklingene pågår, finpusser de tillitsvalgte streikevåpenet lokalt.
Fagforbundet har tatt ut 8238 medlemmer i godt over 100 virksomheter i kommuner, fylkeskommuner og foretak over hele landet.
Forrige gang kommunesektoren var i streik var ved hovedoppgjøret i 1992.
Vil unngå tvungen lønnsnemnd
Fagforbundet legger i sitt første streikeuttak vekt på å skjerme liv og helse for å unngå tvungen lønnsnemnd. Fagforbundet vil først og fremst ramme arbeidsgiver og ikke innbyggerne.
Derfor har forbundet tatt ut ansatte innenfor skatteinnkreving og andre funksjoner som kan ramme arbeidsgiver økonomisk. I år er det derfor medlemmer innenfor kontor og administrasjon som går i front. I en rekke kommuner vil sentralbordene i rådhuset være ubemannet. Også vaktmestere, parkeringsvakter og annet teknisk personale i en rekke kommuner, renovasjonsselskap og interkommunale selskap er klare til streik.
Krever lavlønnsgaranti
LO kommune har krevd et generelt lønnstillegg på 20 000 kroner til alle, og en lavlønnsgaranti på minst 300 000 til alle med full ansiennitet. Fagforbundet har også krevd skikkelig uttelling for formal- og realkompetanse som KS ikke har innfridd.
– Usosial profil
For stillinger uten krav til utdanning var KS sitt tilbud en topplønn på 272.500 kroner etter ti år. Det ville gi en lønnsøkning på 6.700 kroner.
– En usosial profil og ikke noen grunn å forhandle videre på, sa Jan Davidsen da bruddet var et faktum. Forhandlingslederen vil heller ikke akseptere at nær halvparten av den økonomiske rammen var satt av til en lokal pott som av erfaring i liten grad går til LO-forbundenes medlemmer.
LO Kommunes 1. streikeuttak
Fagforbundet har tatt ut 8238 medlemmer i streik fra fredag morgen 23. mai. Musikernes Fellesorganisasjon tar ut tre medlemmer, El & IT forbundet 29 medlemmer, Skolenes landsforbund 84 medlemmer og Fellesorganisasjonen (FO) tar ut 88 medlemmer.
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard