JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fy, Solhjell!

– La barn beholde den frie leken. La barn være barn. Slutt med å fokusere bare på læring. Budskapet er klart fra de ansatte i Askeladden barnehage i Oslo.

2008052215041520131216052101

De ansatte i Askeladden barnehage i Oslo inviterer nå kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell til barnehagen. – La han være her en dag, og så kan jo han finne de timene som skal brukes til obligatorisk skoleopplæring for femåringene, inviterer Yngvil Cordtsen og Bente-Gro Larsen.

Vil være med barna

De to kvinnene har jobbet i Askeladden barnehage i henholdsvis 17 og 33 år, og har like lenge sett utviklingen i barnehagen som har gått mer og mer i retning mot skole for barna. – I Oslo er vi pålagt programmene 1,2,3 og ABC. I tillegg har vi daglig 1,5 time samlingstund - en samlingstund vi ikke kommer til å redusere eller slutte med! Vi vil fortsette med det vi synes er viktig. Hvis 5-åringene i tillegg skal ha fra 12 til 20 timer undervisning i uka, hvordan skal vi få det til? spør Cordtsen og Larsen. De ansatte synes allerede i dag at de tas bort fra det de skal jobbe med: – Det er veldig mye kursing for de ansatte, det tar oss bort fra ungene.

Teoretisk lærdom

Det er enighet blant de ansatte i Askeladden om at de synes utviklingen er skummel. – Fokuset blir satt på læring, noe av barndommen glemmes. Kvinnene er enige om at unger er lærevillige, men de synes det blir fokusert alt for mye på teoretisk lærdom. – Vi skal bruke hvert gyllent øyeblikk på å telle. Det blir ikke mye tid til fri lek hvis Solhjell og SV får det som de vil. Og leken er kjempeviktig for barns naturlige utvikling. Askeladden barnehage arbeider mye med litteratur, myter og eventyr - og det ønsker de å fortsatt ha tid til. De ansatte mener det sosiale samværet og dagens pedagogiske opplegg blir ødelagt hvis Solhjell får det som han vil.

SVs valgkampsak i 2013

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell har sagt han ikke skal innføre et skoletilbud, men et førskoletilbud bygget på førskolepedagogikk. Solhjell ønsker å tilby minst tolv timer førskole, men SV ønsker at det på sikt kan bli 20 timer i uken. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) støtter Solhjell. Solhjell mener at det må utdannes flere fauskolelærere, og at han håper førskoletilbudet i barnehagen kan realiseres innen utgangen av neste stortingsperiode.

Slutt med Høyre-politikken

Blir det 20 timer skole i barnehagen, betyr det at femåringene i Askeladden må sitte i 5 1/2 time hver dag, inkludert samlingstunden. – Jeg firer ikke på årsaken til at jeg jobber her, den er for å være sammen med barna. Det er andre unger her enn 5-åringene, skal jeg være borte fra dem i 4 timer hver dag? undres Bente-Gro Larsen. Larsen og Cordtsen synes Solhjell driver populistisk ved å bruke dette som neste store valgkampsak for SV. – Barnehagen blir billigere, lover kunnskapsministeren. Slutt å drive Høyre-politikk, avslutter kvinnene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy