JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi må skape en heltidskultur

Bare sju kommuner har flere enn halvparten av sine pleie- og omsorgsansatte i hele stillinger. Alle sju ligger i Finnmark. En ny Fafo-rapport har undersøkt hvorfor det er mer heltid i vårt nordligste fylke.

2013100916064620131217000730

per.flakstad@fagforbundet.no

Fafo-forsker Leif E. Moland mener at kommuner i Finnmark har kommet lenger enn andre i å skape en heltidskultur i pleie- og omsorgssektoren.

– De viktigste årsakene til de resultatene i Finnmark, er at både arbeidsgivere og arbeidstakere i større grad enn ellers i landet har behov for hele stillinger. Dette handler både om at kommunene ikke klarer å rekruttere ansatte hvis de ikke kan tilby jobber som folk kan forsørge seg på, og det handler om at kvinnene i Finnmark både kan og vil jobbe fulltid. Dermed strekker begge parter seg litt lenger for å få det til, sa han da rapporten ble presentert på et frokostseminar i kommunenes interesseorganisasjon KS onsdag morgen.

Ikke mer helg

Rapporten viser blant annet at det er i kommuner som har prøvd ut et bredt register av tiltak som har de beste resultatene. De som har konsentrert sin heltidsinnsats på noen få tiltak, kommer ikke så godt ut.

Den viser videre at de kommunene som har mest heltid og store stillinger ikke har ansatte som arbeider flere helgevakter enn andre. Heller ikke er dette kommuner med økonomi som gjør det bedre i stand til å betale for hele og store stillinger.

Derimot har mange av kommunene i Finnmark prøvd ut ulike typer turnusordninger, og i mindre grad enn andre hatt en tilbakeskuende «slik gjør vi det hos oss»-holdning.

Likestilling

Fafo-forsker Lise Lien har skrevet rapporten sammen med Moland. Hun kunne fortelle at Finnmark utmerker seg på likestilling ved at kvinner har noe høyere politisk innflytelse enn andre steder, fordelingen av inntekt er jevnere mellom kjønnene, og at det virker som om kvinners lønn betyr mer for familieøkonomien.

– Dermed blir det også viktigere for dem å jobbe i stillinger som gir en lønn å leve av, sa hun.

– For å rekruttere ansatte i pleie- og omsorgssektoren blir kommunene nødt til å tilby hele stillinger fordi det er dette folk etterspør, fortsatte hun.

Viktig forskning

– Arbeidet med å skape en helstidskultur i denne sektoren blir viktig i årene som kommer, og da er det veldig fint å ha forskningsresultater og gode eksempler som vi kan bruke, sa Klemet Rønning-Aaby fra Fagforbundet da han kommenterte rapporten.

– Vi er glad for at den viser at det ikke nødvendigvis er langtidsturnus i strid med arbeidsmiljøloven som er det eneste som hjelper, eller at alle må jobbe annenhver helg. I stedet viser rapporten at det er ulike tiltak, som kombinasjonsjobbing, hinkehelger og lokale turnuser som er tilpasset de lokale behovene som gir gode resultater.

– Nå er det viktig at ansatte og arbeidsgivere ute i kommunene setter seg sammen og finner sine løsninger gjennom gode prosesser, sa Rønning-Aaby.

Må tilby hele stillinger

– Deltid har vært normen for pleie- og omsorgsansatte. Hvordan skal vi klare å snu dette til en heltidskultur? En begynnelse er den felleserklæringen vi har laget sammen med de ansattes fagforbund. Selv om samarbeidet byr på utfordringer, er vi veldig glad for å kunne samarbeide med de ansattes organisasjoner om dette, sa KS-direktør Sigrun Vågeng.

– Flere enn finnmarkskommunene vil etter hvert oppleve at de må tilby hele stillinger for å tiltrekke seg folk og kompetanse til pleie- og omsorgssektoren, mente hun.

Start med de nyutdannede

Samtidig advarte Leif E. Moland mot å tro på alt for raske resultater.

– Mange kvinner har levd godt med ønsket deltid. Det vil ta tid å endre dette til en heltidskultur, sa han.

– Derfor tror jeg det er riktig å starte med de nyutdannede. Hvis kommunene blir flinke til å tilby dem hele stillinger, vil dette over tid bidra til å bygge opp den heltidskulturen vi ønsker, sa leder i fagforbundet Delta, Erik Kollerud.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy