JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO er optimistisk i sykehusoppgjøret

LO-forbundene i helsedelen av Spekter-oppgjøret mottok i formiddag lønnstilbud for sykehusansatte med en ramme på 6,1 prosent. – Tilbudet ser lovende ut. Vi regner med å nå fram til et resultat uten mekling, sier forhandlingsleder Gerd Kristiansen til Fagbladet.

2008052717051720131216052608

Partene i Spekter-oppgjøret kommer sammen igjen klokken 19.00 og regner med å forhandle utover kvelden. Forhandlingene omfatter ansatte ved sykehusene.

I det første tilbudet fra Spekter Helse gis det et generelt tillegg på 4 prosent med virkning fra 1. juni i år. Tillegget skal minimum utgjøre 10.000 kroner, og maksimum 16.000 kroner per år.

Viktige krav

Fagforbundets første nestleder, Gerd Kristiansen, er optimist, men peker på en sentrale krav LO må ha gjennomslag for: – En minstelønnsgaranti på 300.000 for ufaglærte med full ansiennitet må på plass. Vi må også få bestemmelser om uttelling for kompetanse, videre- og etterutdanning på alle nivåer. Videre skal lønn til hovedtillitsvalgte i Spekter være 320.000 kroner på linje med resultatet i KS, uttaler Kristiansen.

Her har Spekter foreløpig gitt et tilbud om at tillitsvalgt på heltid ikke skal lønnes lavere enn 290.000 kroner.

Noe høyere begynnerlønn

Ansatte med lavere ansiennitet enn ti år får tilbud om et høyere generelt kronetillegg i Spekter Helse enn i KS-oppgjøret.

Mens ansatte i stillinger uten krav til utdanning i kommune- oppgjøret får økt begynnerlønnen med 6.600 kroner i generelt tillegg, er minimumsbeløpet i Spekter Helse 10.000 kroner. Dette henger sammen med at minstelønningene i helseforetakene har ligget noe under nivået i kommunesektoren. Fagarbeidere og hjelpepleiere tilbys 305.000 kroner etter ti år i Spekter. I KS området får de en tusenlapp mer, 306.000 kroner etter ti år.

Krever minstelønnsgaranti for full opptjening som i KS

Ansatte i sykehusene med 20 års ansiennitet i stillinger uten krav til utdanning, tilbys 290.000 kroner i år, på linje med KS-området.

Men til forskjell fra kommunesektoren, er det foreløpig ikke avtalt noe tillegg for neste år.

I KS-området er minstelønnsgarantien om 90 prosent av industriarbeiderlønn innfridd ved at det er avtalt et tillegg på 10.000 kroner til neste år, slik at denne gruppen dermed kommer opp i 300.000 kroner.

Rammen gis i sentrale forhandlinger

For å ta igjen etterslepet og komme på høyde med KS, foreslår arbeidsgiver i Spekter at tilleggene i år gis sentralt, og at det i hovedsak ikke gjennomføres lokale forhandlinger.

- Fra vår side ligger det en lavlønnsprioritering i tilbudet som er gitt. Fire prosent i generelt tillegg gis med bakgrunn i at det i år ikke legges opp til lokale forhandlinger, sier forhandlingssjef Stein Gjerding i Spekter til Fagbladet.

Høyskolegruppene bedre ut

Han opplyser at høyskolegruppene får et noe høyere tilbud i Spekter enn i KS-sektoren.

- Vi har allerede et resultat for Sykepleierforbundet i Helseforetakene. De samme satsene er lagt til høyskolegruppene for LO- forbundene i Spekter Helse, opplyser forhandlingssjef Stein Gjerding.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy