JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen høykonjunktur for yrkeshemmede

Mens ledighetstallene for øvrig ligger på et historisk lavmål, er andelen yrkeshemmede i ledighetsstatistikken økende. Tiltak for yrkeshemmede settes i stadig større grad ut på anbud.

2008052910233420131216052842

Når det regner på presten, drypper det på klokkeren sier ordtaket – og prestene på dagens arbeidsmarked er definitivt de attraktive arbeidssøkerne som kan velge og vrake blant ledige jobber. Men hvordan står det egentlig til med klokkerne – de som vanligvis må slite mer for å få innpass i arbeidslivet? Nyter de yrkeshemmede også godt av høykonjunkturen?

Nei, viser tallene fra NAV, selv om det i dag er færre yrkeshemmede i statisikken enn for et år siden.

– Månedlige meldinger om fortsatt nedgang i arbeidsledigheten tåkelegger utfordringer for de som sliter med å skaffe seg jobb, sier direktør i Attføringsbedriftene i NHO Service Johan-Martin Leikvoll.

Kortsiktig å kutte

Antallet yrkeshemmede er nå fem prosent lavere enn for et år siden, men sammenlignet med den ordinære ledigheten – hvor reduksjonen er på 18 prosent – er bildet et helt annet, framholder Leikvoll.

Siste månedsstatistikk fra NAV viser 81.400 yrkeshemmede, altså har Norge i dag over dobbelt så mange yrkeshemmede som ordinære arbeidssøkere. Dette er mennesker som ønsker arbeid, men som trenger bistand i form av attføring eller andre tiltak for å komme i jobb.

– Med de mange og økende antall yrkeshemmede, sosialhjelpsmottagere og andre som trenger bistand for å komme i jobb, hadde det vært logisk om regjeringen nå hadde sett muligheten til å øke tiltaksnivået.

Attføringsapparatet har kompetanse og kapasitet til å ta imot flere, og man behøver ikke engang finne "friske midler". I revidert nasjonalbudsjett vil vi få en innsparing på 700 millioner kroner fordi vi totalt sett har færre yrkeshemmede. Disse midlene bør ikke overføres til andre områder, men investeres i langsiktige tiltak for yrkeshemmede.

Yrkeshemmede på anbud

Leikvoll etterlyser en tyngre satsing på tiltak man vet virker for yrkeshemmede.

– Det er tungt dokumentert, blant annet gjennom undersøkelser fra Econ, at de som har mest nytte av arbeidsmarkedstiltakene, er de som står lengst fra arbeidsmarkedet.

Men for å lykkes med denne gruppa, må vi også satse på langsiktige tiltak, og ikke bare satse på høykonjunkturen. For å få flere yrkeshemmede tilbake i jobb trengs også tiltak som ikke gir resultater i morgen, men kanskje i overmorgen. Tiltak som kan gå over to–tre år.

Dette vil lønne seg fordi personene da vil få kvalifikasjoner til stå i jobb – også over tid. Lettvint konkurranseutsetting hvor man setter yrkeshemmede ut på anbud med press på pris, kvalitetet og langsiktighet er i alle fall ikke riktig medisin. Dessverre ser vi nå at dette er en økende tendens, sier NHO-direktøren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy