JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vanunu – vår tids Carl von Ossietzky

Jeg er en av mange jurister som nylig har skrevet under et opprop til støtte for at den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu skal gis asyl i Norge, skriver Geir Høin.

2008052913044320131216052858

Jeg er en av mange jurister som nylig har skrevet under et opprop til støtte for at den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu skal gis asyl i Norge. Han sonet 18 år i fengsel for å ha fortalt den engelske avisen Sunday Times at Israel har atomvåpen. Etter løslatelsen i 2004 har han vært underlagt et strengt kontrollregime med blant annet utreisforbud, forhåndsgodkjenning av bopel av israelsk sikkerhetstjeneste, forbud mot å snakke med utlendinger, forbud mot å nærme seg grensestasjoner og ambassader. Restriksjonene mot Vanunu strider mot en rekke artikler i FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter som Israel har sluttet seg til.

Sommeren 2004 deltok jeg i en menneskerettsdelegasjon som blant annet hadde et møte med Vanunu der han hadde søkt tilflukt i St. Georges Cathedral i Jerusalem. Han hadde nettopp sluppet ut av fengselet og hadde forhåpninger om at Norge kunne hjelpe ham ut av den fortvilte situasjonen med manglende ytrings- og bevegelsesfrihet i sitt hjemland. Han hadde vært i Norge og ville gjerne komme hit og bo her. Vi møtte en stille, tenksom mann hvor angsten for hva fremtiden ville bringe, tydelig ble gjenspeilet i hans mørke øyne. Jeg trodde at norske myndigheter ville være imøtekommende for å hjelpe Vanunu ut av tvangstrøyen.

Vanunu hadde for en hel verden avslørt at Israel hadde atomvåpen. Vanunu var i tråd med Nürnberg-domstolens tankegang om individets ansvar, i sin fulle moralske og juridiske rett til å fortelle verdenssamfunnet om Israels atomvåpen. En illegal våpenproduksjon som var gjort mulig ved at Norge i 1959 hadde levert 20 tonn tungtvann til Israel. Jeg trodde Norge hadde et regnskap å gjøre opp, som i hvert fall delvis kunne betales med å gi Vanunu asyl.

Israels president og fredsprisvinner Shimon Peres mener Vanunu er en forræder. For mange menneskerettsforkjempere er utgangspunket det motsatte: Vanunu er en samvittighetsfange og varsler. Han kan sammenlignes med en annen fredsprisvinner, den tyske pasifisten Carl von Ossietzky.

Carl von Ossietzky ble i 1931 dømt til fengsel for landsforræderi etter å ha offentliggjort informasjon om tysk opprustning. Da Hitler kom til makten i 1933, ble han satt i konsentrasjonsleir. Ossietzky ble tildelt Nobels fredspris i 1936 under sterke protester fra det konservative Norge med Aftenposten i spissen. Det var aldeles for galt å tildele Nobels fredspris til en "lovbryter". Hitler nektet Ossietzky å reise til Norge for å motta prisen, og han døde i 1938. I dag er vel hele vår nasjon stolt av at fredspriskomiteens flertall hadde mot og ryggrad til å tildele Ossietzky fredsprisen.

Mordechai Vanunu er kreert til æresdoktor ved Universitetet i Tromsø. I 2004 ble han valgt til rektor ved universitetet i Glasgow, en æresstilling som en rekke fremstående britiske politikere har hatt før ham. Men i likhet med Ossietzky tillates ikke Vanunu å reise ut av sitt hjemland for å motta æresbevisningene. Det er en skam.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har med rette fastslått at Vanunu siden løslatelsen i 2004 har vært utsatt for forfølgelse i flyktningkonvensjonens og utlendingslovens forstand, og at Vanunu kan innvilges opphold i Norge på humanitært grunnlag. UDI innvilget Vanunu asyl i 2005, men vedtaket ble omgjort av kommunalminister Erna Solberg. Nåværende kommunalminister Bjarne Håkon Hanssen stiller seg også avvisende til å gi Vanunu asyl i Norge. Som så mange ganger tidligere går Arbeiderpartiet og Høyre i takt i utenrikspolitikken, i feil retning. Men husk: Kanskje er det Ossietzkys nevø som nå nektes adgang til riket.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy