JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Der eldre hjelper eldre

Pensjonistene ved Skiptvet Frivillighetssentral har skjønt at de er en ressurs også på eldre dager.

2008053014021420131216053003

Kjøkkenet til frivillighetssentralen fylles med herlig vaffellukt. Else Sandaker er godt i gang med å steke fem liter røre, og langbordet er dekket med stråmalt servise. Om kort tid kommer stavganggruppa tilbake fra en frossen skogstur, og da skal de få vafler og kaffe å kose seg med. Også flere andre eldre, en del fra sykehjem og trygdeboliger, kommer hit hver tirsdag klokken elleve. Istedenfor å sitte alene hjemme hver for seg, møtes de for å bidra i det frivillige arbeidet eller benytte seg av tilbudet.

Og tilbudet er bredt og åpent for alle. På mandager er det veving hele dagen, på onsdager er det strikkekafé. Sentralen har kontinuerlig et prosjekt som heter Prosjekt åttiåringer, hvor eldre får informasjon om fallulykker, brannvern og hjelpemidler til dagliglivet. Med jevne mellomrom holdes dessuten ulike kurs, som for eksempel kurs i mobilbruk for eldre. Og på tirsdager har stavganggruppa fast formiddagstur.

Sightseeing i skogen

Elleve ivrige pensjonister med staver strener over frossen åker og inn i Østfolds granskog. De går som regel i en times tid. Hver gang har de avstemning om hvor de skal gå, og i dag skal de se på gamle husmannsplasser og hytter i marka.

– Det blir skikkelig sightseeing dette, sier turgåer Elsa Olufsen idet de går inn i Gjerstad skog. Gjengen begynte med stavgangen for fire år siden, på initiativ fra frivillighetssentralen og pensjonistforeningen. Noen har kommet og gått, men de fleste har vært med siden starten.

Sommerlig utflukt

Varm vaffellukt ønsker stavganggruppa velkommen tilbake i sentralens kafé en time senere. Brukerne betaler femten kroner for kaffe og vafler, og inntektene går til å arrangere en utflukt hver sommer. Sentralen får også inntekter til utflukten ved å arrangere bingo på tirsdager etter kaffeslabberaset.

Sist sommer gikk turen til et lysstøperi i Moss. Året før var de i Rottneros park i Värmland i Sverige.

Lavbudsjettsbingo

Bingoen foregår i enkle former. Daglig leder Berit Kvisler sitter ved et bord midt i rommet og snurrer på en trommel som plukker ut tallene. Freden senker seg i lokalet mens deltakerne markerer på kupongene sine.

Premiene er husholdningsprodukter som kjøkkenhåndklær, såpe, lyspærer og skuresvamper. Deltakelsen skyldes heller ønske om sosialt samvær og å støtte opp om frivillighetssentralen, enn å vinne store gevinster.

Still going strong

95 år gamle Margit Måleng stikker av med førstepremien. Hun er en trofast tilhenger av tirsdags-kafeen, og benytter seg for øvrig av tilbudet om å få tilkjørt middag fra sentralen. Klokken tre alle hverdager kjører en frivillig ut varm mat til de eldre i bygda, også på helligdager som faller på hverdager. Arnt Svartedal er en av de ti som sørger for dette. I en alder av 89 år kjører han hver torsdag ut middag til Margit og 28 andre eldre. Ruta tar nesten tre timer i den spredt befolkede bygda.

– Så lenge jeg kommer meg rundt med maten mens den er varm, er det ingen grunn til å slutte. Det er artig å kunne gjøre nytte for seg, sier han.

Arnt synes imidlertid det er synd at han ikke har noe særlig tid til å prate med dem han kommer til.

– Det er jo mange som skulle ønske at vi kunne sitte ned litt.

Arnt får kjøregodtgjørelse av kommunen – tre kroner per kilometer. Utover dette jobber han og holder bilen gratis.

Meningsfull arbeidsdag

Daglig leder Berit Kvisler er medlem av Fagforbundet, og den eneste ved sentralen som er ansatt og lønnet. Berit jobbet i 15 år som renholder, før hun tok jobben på den nystartede frivillighetssentralen for sju år siden. Hun har hodet fullt av planer for framtidige prosjekter. For eksempel prosjektet En å spise med, hvor eldre får nettopp det som Arnt og de andre matkjørerne ikke har tid; en som sitter ned og spiser middag med dem. Jevnlige brannøvelser hvor eldre lærer å bruke brannslokkingsapparat er en annen idé. Et prosjekt for gjenbruk av møbler en tredje.

– Det er moro å drive med dette. Du får aldri to dager som er like, sier hun.

Berit forklarer at hun prøver å huke tak i alle som trenger det, for å hjelpe dem å bygge et nettverk. Og om ikke alle hennes prosjekter lar seg gjennomføre, lykkes hun i alle fall med dette: å skape møter mellom mennesker, og hjelpe dem med å hjelpe hverandre.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSHS

Skal være kontaktpunkt for mennesker, foreninger, lag og det offentlige.

Skal være en lokalt forankret møteplass, åpen for alle som har lyst til å delta i frivillig arbeid.

Det er rundt 290 frivillighetssentraler i Norge.

Den frivillige innsatsen (lag, organisasjoner, frivillighetssentraler og liknende) tilsvarer 115.000 årsverk.

Regjeringen ønsker å bedre vilkårene for frivillighet, og 26 nye sentraler ble opprettet i 2007 i tråd med dette.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy