Under seksjon helse og sosials fagkonferanse i Oslo torsdag presenterte Elin Sogn Iversen prosjektet «Bli helsefagarbeider». Prosjektet er et samarbeid mellom arbeidsgiverorganisasjonene KS, Spekter og VIRKE, og har som mål å øke rekrutteringen av både unge og voksne til helsefagarbeidet.
– Vi må utdanne 4500 helsefagarbeidere hvert år for å dekke behovet, sa Sogn Iversen.
Tar aldri fagbrev
I følge Sogn Iversen ligger den største utfordringen i å få de riktige elevene inn i helse- og sosialfag, og ikke minst å få dem til å fullføre utdanningen. Det er nemlig slik at hele 45 prosent av dem som fullfører alle tre årene på helse- og sosialfag, likevel velger å ikke gå ut i lære, og dermed heller ikke ta fagprøve.
Stadig flere gamle
På konferansen var også Helsedirektoratets Tonje Thorbjørnsen. Hun påpekte at Norge, trass i hva mange tror, er godt rustet for framtidas omsorgstjenester.
– Norge har god tilgang til helsearbeidere i forhold til andre land. Så hvis ikke vi i Norge skal klare dette, hvem skal da gjøre det? I tillegg er det heller ikke slik at eldrebølgen er som en tsunami som kommer rullende over oss. Det handler om at alle blir gamle en gang, og stadig flere holder seg friske, sa Thorbjørnsen.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Illustrasjonsbilde
Leif Martin Kirknes
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte