Bussjåfører truer med aksjoner

Trondheims bussjåfører truer med aksjoner mot et forslag om å konkurranseutsette busstilbudet i det rødgrønnes utstillingsvinduet.

2008060614114020131216053620

Samferdselskomiteen i Sør-Trøndelag innstiller overfor fylkestinget at busstilbudet i Trondheim i framtida skal deles opp i delpakker og legges ut på anbud.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) støtter forslaget, og mener dette bidrar til et bedre kollektivtilbud i trønderhovedstaden.

Seks av ti vil slutte

– For oss er dette ikke noe annet enn en ren krigserklæring, sier leder i Buss- og sporveisbetjeningens forening i Fagforbundet, Ole Roger Berg. Han mener en anbudsrunde, slik samferdselskomiteen foreslår, vil ødelegge kollektivtilbudet i Trondheim.

– Da dette ble kjent for noen måneder siden, foretok vi en spørreundersøkelse blant de ansatte. 43 prosent av dem svarte at det er stor sannsynlighet for at de slutter hvis busstilbudet blir konkurranseutsatt. Seks av ti sjåfører mener det er sannsynlig eller stor sannsynlighet for at de slutter. Hvordan skal det gå med busstilbudet da?, spør Berg.

Han viser til andre steder, blant annet Rogaland, der anbud har ført til uvettig mye overtid for sjåførene, forsinkelser og sinte passasjerer som lar frustrasjonen sin gå ut over sjåførene.

– Sånn ønsker ikke våre sjåfører å ha det. Da finner de seg heller noe annet å gjøre. Også i Sverige har anbud i kollektivtrafikken ført til at folk har rast ut av yrket, sier Berg.

Aksjoner

Nå truer sjåførene med aksjoner. På tirsdag skal foreningen ha medlemsmøte, og Ole Roger Berg kommer til å foreslå at de blir med på aksjonen som LO i Trondheim skal ha torsdag 12. juni.

– Jeg kommer til å foreslå at vi aksjonerer sammen med LO, og holder det gående helt fram til fylkestinget 17. og 18. juni, sier Berg.

En mer omfattende aksjon har ikke Buss- og sporveisforeningen hatt siden begynnelsen på 1990-tallet: – Men så er også dette en av de alvorligste situasjonene vi har vært oppe i, sier Berg.

Også Troms

Også lenger nord er det uro. Fylkestinget i Troms får en anbudssak på sitt bord 11. juni. Sp-ordfører Ivar B. Prestbakmo i Salangen har foreslått å konkurranseutsette busstilbudet i hele fylket.

I dag driftes disse rutene av Tromsbuss og TIRB-ruten. Også her planlegger sjåførene en aksjon.

– Vi kommer til kjøre ned til Harstad og være til stede under fylkestinget, sier hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Tromsbuss, Tore Karlsen.

Hvis det blir vedtatt å konkurranseutsette busstilbudet i hele fylket, kommer vi til å aksjonere torsdag 12. juni. Da blir det full busstans i noen timer, sier han.

Den siste tiden har det vært arbeidet hektisk mot fylkespolitikerne i Sp og Ap i Troms, og Karlsen håper i det lengste på at fylkestinget skrinlegger busskonkurransen.

Også i Troms har mange sjåfører gitt uttrykk for at de kommer til å finne seg andre jobber hvis busstilbudet blir satt ut på anbud.

Sympatiaksjoner

Både Ole Roger Berg og Tore Karlsen håper på støtte fra andre foreninger rundt om i landet. Det får de fra blant andre Rune Aasen, som leder Oslo Sporveiers Arbeiderforening.

– Dette er en problemstilling som angår alle bussjåfører, uansett om de er direkte involvert eller ikke. Vi skal ta opp saken rett over helga, og jeg tror ikke det blir vanskelig å mobilisere bussjåførene i Oslo til en sympatiaksjon, sier Rune Aasen.

Han regner med at bussforeninger over hele landet kommer til å vurdere tilsvarende sympatiaksjoner.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy