Brudd i private barnehager

I dag ble det brudd i tarifforhandlingene for private barnehager (PBL). Det siste tilbudet var en ramme på 5,1 prosent. – Vi mangler mer enn én prosent for å få et tilfredsstillende resultat, sier Mette Henriksen Aas, leder i Fagforbundets seksjon kirke, kultur og oppvekst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter nesten en uke med forhandlinger ble det i dag brudd mellom partene i tariffoppgjøret med Private barnehagers landsforbund (PBL-A). Fagforbundet var misfornøyd med den økonomiske rammen. – Vi mener at våre medlemmer i private barnehager skal ha samme lønnsutvikling som i de kommunale barnehagene. Det er viktig for oss med uttelling for kompetanse - både for real- og formalkompetanse, uttaler Mette Henriksen Aas. Hun er leder for Fagforbundets seksjon for kirke, kultur og oppvekst. Forhandlingsleder Hilde Løkholm opplyser at det i overenskomsten med PBL allerede er en bra bestemmelse som gir tillegg for etter- og videreutdanning for høyskole og fagarbeidernivå. – Vi vil utvide denne bestemmelsen slik at alle skal omfattes av den, sier Løkholm.

Økonomi og kompetanse

Fagforbundet krever et kronetillegg for de to laveste lønnsgruppene: stillinger uten særskilt krav til utdanning og for fagarbeidere. For høyskolegruppene kreves det et prosentvis tillegg for å sikre en profil på linje med kommunesektoren.

Krever ramme som i kommunesektoren

– Vi krever et generelt tillegg og heving av minstesatsene. Det er viktig for oss å få tilsvarende ramme som i KS-oppgjøret. Dette er konkurrerende arbeidsplasser, og det er viktig å få en lønnsutvikling og en profil som er tilsvarende for våre grupper, sier forhandlingsleder Hilde Løkholm i Fagforbundet. Fagforbundet har 3.835 medlemmer i 749 private barnehager over hele landet.

Vanskelig fase

Forhandlingene med arbeidsgiverseksjonen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL-A) holdt på til klokken 04 natt til tirsdag med start igjen klokken 12 i dag. Bruddet skjedde få timer etter at forhandlingene startet opp i ettermiddag. Det var uenighet om både økonomisk ramme, profil og fordeling. Bruddet gjelder også Utdanningsforbundet og Delta. De brøt forhandlingene på samme grunnlag som Fagforbundet. Oppgjøret sendes nå til Riksmeklingsmannen. Mekling er fastsatt til 26. og 27. juni.

Powered by Labrador CMS