JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i private barnehager

I dag ble det brudd i tarifforhandlingene for private barnehager (PBL). Det siste tilbudet var en ramme på 5,1 prosent. – Vi mangler mer enn én prosent for å få et tilfredsstillende resultat, sier Mette Henriksen Aas, leder i Fagforbundets seksjon kirke, kultur og oppvekst.

2008061011144520131216053918

Etter nesten en uke med forhandlinger ble det i dag brudd mellom partene i tariffoppgjøret med Private barnehagers landsforbund (PBL-A). Fagforbundet var misfornøyd med den økonomiske rammen. – Vi mener at våre medlemmer i private barnehager skal ha samme lønnsutvikling som i de kommunale barnehagene. Det er viktig for oss med uttelling for kompetanse - både for real- og formalkompetanse, uttaler Mette Henriksen Aas. Hun er leder for Fagforbundets seksjon for kirke, kultur og oppvekst. Forhandlingsleder Hilde Løkholm opplyser at det i overenskomsten med PBL allerede er en bra bestemmelse som gir tillegg for etter- og videreutdanning for høyskole og fagarbeidernivå. – Vi vil utvide denne bestemmelsen slik at alle skal omfattes av den, sier Løkholm.

Økonomi og kompetanse

Fagforbundet krever et kronetillegg for de to laveste lønnsgruppene: stillinger uten særskilt krav til utdanning og for fagarbeidere. For høyskolegruppene kreves det et prosentvis tillegg for å sikre en profil på linje med kommunesektoren.

Krever ramme som i kommunesektoren

– Vi krever et generelt tillegg og heving av minstesatsene. Det er viktig for oss å få tilsvarende ramme som i KS-oppgjøret. Dette er konkurrerende arbeidsplasser, og det er viktig å få en lønnsutvikling og en profil som er tilsvarende for våre grupper, sier forhandlingsleder Hilde Løkholm i Fagforbundet. Fagforbundet har 3.835 medlemmer i 749 private barnehager over hele landet.

Vanskelig fase

Forhandlingene med arbeidsgiverseksjonen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL-A) holdt på til klokken 04 natt til tirsdag med start igjen klokken 12 i dag. Bruddet skjedde få timer etter at forhandlingene startet opp i ettermiddag. Det var uenighet om både økonomisk ramme, profil og fordeling. Bruddet gjelder også Utdanningsforbundet og Delta. De brøt forhandlingene på samme grunnlag som Fagforbundet. Oppgjøret sendes nå til Riksmeklingsmannen. Mekling er fastsatt til 26. og 27. juni.

Tilsvarende økonomiske ramme og profil som i KS-oppgjøret

Generelle tillegg som kronebeløp for stillinger uten krav til utdanning og fagarbeidere/barnepleiere. Prosentvise tillegg for øvrige grupper

Heving av minstelønnssatsene i tariffavtalen

Krav til uttelling for kompetanse

Krav til fellesbestemmelsene, blant annet de ubekvemstilleggene som er aktuelle i barnehagene

Krav til hovedavtalen, blant annet øking i antall dager rett til permisjon for å ivareta tillitsverv

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy