Torsdag 12. juni fra klokka 13.00 vil medlemmer i Renholdsverkets arbeiderforening (RAF) gå til politisk streik i to timer. De får selskap av bussjåfører som slåss mot bussanbud. Utover ettermiddagen blir byen full av streikende som vil vise sin misnøye med politikerne – både de på Rådhuset og de i Fylkestinget. Det er over ti år siden det har vært lokale politiske streiker i Trondheim, men nå er ansatte både innen kollektivtransporten og renovasjon provosert av politikernes utspill, forslag og beslutningsvegring.
Nei til AS
Dagens organisering av Renholdsverket i Trondheim er i strid med EØS og konkurransetilsynets regler. Nå er de ansatte redd for at Arbeiderpartiet bryter alle løfter og går inn for et AS. Renholdsarbeiderne vil rekommunalisere renholdsverket. – Ap vet ikke sjøl hva de vil. Det er også snakk om å utsette saken. Men dette sliter. Vi trenger en avklaring og en trygg og sunn organisasjonsform som gjør at vi beholder dyktige folk, sier Roar Fjeldsæter som er leder av Renholdsverkets Arbeiderforening (RAF).
Salt i såret
Det svir ekstra i såret at det er Ap som sitter i førersetet i byen.
– Her har vi stemt på dem vi trodde ville styre byen best, men så stikker de kniven i oss sånn på slutten av perioden, sier Fjeldsæter oppgitt. Den politiske streiken vil merkes i sentrum fra 13-tida og utover. Ikke minst fordi renovatørene trolig får selskap. Buss- og sporveisbetjeningens forening vurderer tirsdag kveld et forslag om politisk streik fra torsdag.
Rådhuset og Fylkeshuset
– Vi skal være synlige med vår politiske misnøye. Vi kjemper for både våre arbeidsplasser og støtter transportansatte i deres politiske kamp, påpeker Fjeldsæter.
Streikene skal koordineres til en felles kamp, før renholdsarbeiderne snur aksjonen mot Rådhuset, mens buss- og sporveisarbeiderne retter sine protester mot Fylkeshuset.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Jonas Fagereng Jacobsen
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.
Paul S. Amundsen
Herman Bjørnson Hagen