JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk et hjul innafor

– Fauske kommune... – Jeg skal sette deg opp på planavdelingen.

2008061312322220131216054251

Håvard Bendiksen sitter på en av serviceøyene på servicetorget i Fauske kommune. Han besvarer mannsstemmen i den andre enden av telefonsamtalen rolig, vennlig og nøyaktig. Foran pulten ser han ut som en hvilken som helst annen servicemedarbeider. Bendiksen er likevel ikke som alle andre.

Han sitter på en rullestol, mens kollegene sitter på en normal stol.

– Jeg ser ikke først og fremst på meg selv som funksjonshemmet. Det aller meste ligger i hodet ditt. Så det du tror du kan, får du til.

Avslag på avslag

– Jeg er glad for å kunne si til venner at jeg har en jobb å gå til, innrømmer Håvard Bendiksen.

Ofte blir personer med nedsatt funksjonsevne sittende fast hjemme. De ender lett opp i en ond sirkel. At mange arbeidsgivere har fordommer mot folk med funksjonshemming, er en kjent sak. Etter å ha mottatt avslag på avslag, er det ikke sjelden at arbeidssøkeren gir opp og går inn for et liv på trygd.

– Arbeidsplasser som har en mulighet til å ta inn folk med nedsatt funksjonsevne, bør gjøre det. Folk bør vurderes ut fra hva de kan, ikke ut fra om de sitter på hjul eller ikke, mener Line Kristiansen, enhetsleder ved servicekontoret i Fauske.

Åpne dører

Fauske kommune har ikke den ellers så tradisjonelle sperringen mot å ansette folk med nedsatt funksjonsevne. Hvert år forsøker kommunen å knytte til seg to sommervikarer med nedsatt funksjonsevne. Fungerende biblioteksjef har cerebral parese. Internposten i kommunen leveres av to karer med downs syndrom. De tømmer også papiravfallet.

På grunn av tilretteleggingen for funksjonshemmede har Råd for funksjonshemmede tildelt servicekontoret og biblioteket tilgjengelighetsprisen. Kontoret har teleslyngeanlegg for folk med dårlig hørsel, blindetegn på skiltene og en bryter på veggen for å åpne døra.

Populær kollega

Håvard fikk et hjul innafor servicetorget for tre år siden, da kommunen ga ham sjansen gjennom en sommerjobb. På den måten fikk Bendiksen sjansen til å vise at han mestret jobben.

Kolleger og brukere ble positivt overrasket. Etterpå ville arbeidsplassen mer enn gjerne ha ham tilbake.

De har derfor sørget for at han er der gjennom Nav-ordningen «varig tilrettelagt arbeid». Det betyr at kommunen månedlig får 4000 kroner, mens Bendiksen får 3000. For tiden varer ordningen i ett år om gangen. Men enhetsleder Kristiansen forsikrer om at skulle det dukke opp en ledig stilling, er Bendiksen høyaktuell.

Vekk fra trygden – Når jeg entrer jobben, blir rullestolen borte. Da trer hodet inn, og funksjonshemningen har ikke noe å si. Jeg kunne levd bare på uføretrygden, men jobben gir meg litt ekstra å leve av.

Det er nesten ingen jobber han ikke kan gjøre på tjenestetorget. En gang spurte en gammel dame om assistanse for å komme seg inn i heisen. Hun synes nok det var litt underlig da jeg rullet fram til henne, sier Bendiksen.

– Jeg har et personlig mål om å komme meg vekk fra trygden og over i en normal jobb. Jeg ønsker å tjene pengene mine selv og ikke være avhengig av trygd. Jeg har studert IKT, men ønsker mest av alt å jobbe med økonomi, gjerne i kommunen.

Biljard-champ

Selv om Bendiksen har en medfødt muskelsykdom, er han verken hjelpeløs eller tiltaksløs. På fritiden spiller han biljard, på landslagsnivå. Siste internasjonale mesterskap var biljard-VM i Florida. Der beit han godt fra seg.

– I biljard reiser du sammen med og spiller ved siden av de funksjonsfriske. Ikke som i paralympics, der de funksjonshemmede starter først når alle de andre har pakket og reist.

På spørsmål om hva som er viktigst – biljarden eller jobben, er Bendiksen ikke i tvil.

– Jobben er viktigst. Biljarden er bare en hobby!

– Følg Fauskes forbilde

– Arbeidsgiverne ser ofte rullestolen, blindestokken og funksjonshemningen, ikke mennesket. De ser problemene, ikke mulighetene, mener Jarl Ovesen, assisterende generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Veldig mange funksjonshemmede blir møtt med negative holdninger og fordommer. På tross av et historisk godt arbeidsmarked, er det fortsatt vanskelig for funksjonshemmede å komme inn døra til arbeidsmarkedet. Dermed får de ikke sjansen til å vise seg fram.

Ufrivillig trygdet

– Flere må gjøre som Fauske. Det er nettopp gjennom sommerjobber og trainee-stillinger en del får prøve seg, sier Ovesen.

Av de 335.000 uføretrygdete i Norge, er det mange funksjonshemmede som er ufrivillig trygdet. Den forrige arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå, fra andre kvartal i fjor, viser at 46.000 funksjonshemmede ønsker å komme i jobb.

– Når arbeidsmarkedet er som det er, og funksjonshemmede likevel ikke får jobb, sier det litt om hvor stor denne utfordringen er, mener Ovesen.

Mer aktive kommuner

Aldri før har funksjonshemmede tatt så mye utdanning, nettopp for å kompensere for funksjonshemmingen. Likevel får de ikke prøve seg. De har ingen yrkespraksis å vise til på CVen.

Ovesen krever at det offentlige tar et større ansvar for å skaffe funksjonshemmede jobb. Staten hadde en toårsplan om at 5 prosent av alle nyansatte skulle være funksjonshemmede. Selv om de ikke nådde målet, men endte opp på 2,4 prosent, viste de likevel en vilje til å prøve. Og når staten kan gjøre det, må vel også kommunene kunne prøve, oppfordrer Jarl Ovesen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy