JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kirkeoppgjør i havn

Natt til fredag ble partene enige om ny tariffavtale for kirkeansatte innenfor KA-området. Det gis et generelt tillegg på 4.5 prosent i stillinger uten fastsatt minsteløn, og 3.5 prosent til alle andre fra 1. mai 2008.

2008062013511720131216055014

I stedet for lokal pott gis lønnsløft etter 16 år i KA-området. Lavlønnsgaranti på 300.000 er sikret for alle med 20 års ansiennitet fra 1. mai neste år.

– Vi er veldig godt fornøyd med oppgjøret, sier rådgiver Unni Rasmussen i Fagforbundets forhandlingsenhet til Fagbladet.

Ansatte innenfor Kirkens Arbeidsgiver- og interesseorganisasjons tariffområde (KA) oppnådde tilsvarende generelle tillegg og ramme som i kommunesektoren (KS). Justering av minstelønnsatsene skjer også i samsvar med KS til og med 10 års ansiennitet.

10.000 ekstra

Partene ble enige om å ikke avsette lokal pott i dette oppgjøret. I stedet er pengene brukt til å løfte medarbeidere med lang ansiennitet.

Det innebærer at alle med 16 års ansiennitet som var ansatt per 30. april i år, vil få et ekstra tillegg til det som er nevnt over. For stillinger uten særskilt krav til utdanning er ekstratillegget på 10.000 kroner per år. Fagarbeidere med 16 års ansiennitet får 7.500 i tillegg, mens høyskolegruppene med 16 års ansiennitet får 10.000 kroner per år. Tilleggene gis med virkning fra 1. mai i år.

Slipper lokal pott

– Det var et unisont krav på alle tariffkonferansene å ikke ha lokale forhandlinger om en pott. Vi er veldig fornøyd med at vi nå slipper. Det er mange små kirkelige fellesråd rundt omkring, og det blir ingen pott å snakke om, sier Unni Rasmussen, som er glad for at man i stedet kan gi et solid tillegg til medlemmer med lang fartstid i arbeid innenfor kirken.

Tre prosent neste år

Justeringer for 2. avtaleår sikrer økning i det generelle tillegget for alle på 3 prosent, minimum 9000 kroner. Minstelønnsatsene heves tilsvarende, fra 1. mai 2009.

Ingen under 300.000 etter 20 år

Fagforbundets forhandlere er svært fornøyd med at medlemmene innenfor kirken oppnådde samme lavlønnsgaranti som i KS-området. Fra 1. mai 2009 skal arbeidstakere med minimum 20 års lønnsansiennitet ikke ha lavere grunnlønn enn 300.000 kroner.

Lavlønnsgaranti

Lavlønnsgarantien sikres med følgende formulering: «Deretter skal beløpet reguleres med den prosentvise endring per 1. mai av folketrygdens grunnbeløp (G), basert på foregående års G-regulering. Bestemmelsen gjelder forholdsmessig for deltidsansatte.»

Dermed gjelder en slik garanti både i KS-området og i KA-området, mens arbeidsgiverforeningen Spekter (helseforetakene) foreløpig ikke har gått med på kravet om en lavlønnsgaranti.

Bedre fellesbestemmelser

Her er noen av de andre resultatene fra KA-oppgjøret: config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Lørdag- og søndagstillegget heves til kr. 35 per time config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Kvelds- og nattillegget for skift- og turnusarbeidere heves til kroner 45/54 per time eller kroner 56 avhengig av minstelønn. For dem som ikke kommer under denne bestemmelsen heves tillegget til kroner 25 per time. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Det skal ikke lenger foretas forholdsmessig avkorting for deltidstilsatte i gruppelivsforsikringen. config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt 2 ekstra dager velferdspermisjon med lønn.

Kurs i kartlegging av kompetanse

Real- og formalkompetansen innenfor kirken skal kartlegges. Det settes ned et partssammensatte utvalg som skal utarbeide et kurskonsept for å kartlegge slik kompetanse. Et annet utvalg skal se på bruken av tjenestereiser.

Mylder av organisasjoner

Fagforbundet forhandler for nærmere 1200 medlemmer innenfor KA-området. I tillegg var følgende arbeidstakerorganisasjoner representert under forhandlingene: Musikernes Fellesorganisasjon og Fellesorganisasjonen fra LO. I tillegg stilte Utdanningsforbundet, Den norske kirkes presteforening, Det Norske Diakonforbund, Kateketforeningen, Forskerforbundet og Norsk Sykepleierforbund.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy